TIP NA VÝLET: Zříceninu tohoto hradu vyhledávají kromě turistů i filmaři
Zřícenina hradu Frýdštejn. Foto: Vitulenka
Výlety

Frýdštejn - Frýdštejn je zřícenina hradu, která leží v obci Frýdštejn u Malé skály v okrese Jablonec nad Nisou. Je nejsevernější hradní zříceninou v kraji. Dominantou je její mohutná, 15 metrů vysoká válcová věž, která má průměr 9 metrů. Zdivo je silné 2 metry.

Historici přesně nevědí, kdy byl hrad, který stojí v nepřístupných skalách, založen. Neví se ani, kdy vzniklo frýdštejské panství, pouze to, že bylo majetkem Markvarticů.
První zmínka o hradu pochází z r. 1385, kdy ho církevní prameny jmenují Bohuňka. Poté se zde vystřídalo několik majitelů. Když hrad prodávali poslední majitelé v roce 1591 Zikmundu Smiřickému ze Smiřic, byl již neobyvatelný.

Kromě turistů je Frýdštejn vyhledávaným místem filmařů. Natáčely se tam některé scény pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo filmu Tajemství hradu v Karpatech.

Zříceninu můžete navštívit každý den, mimo pondělí, a to až do konce října. Dospělí za vstupně zaplatí 50 korun, studenti a důchodci 30.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru