V Mrzlicích zpřístupnili pro veřejnost vyhlídkovou věž kostela
Kostel sv. Jakuba v Mrzlicích, kde byla v neděli zpřístupněná vyhlídková věž. Foto: Ilona Kaulfuss
Výlety

Hrobčicko – Konec týdne na Hrobčicku patřil 12. Podzimnímu setkání rodáků a přátel Hrobčicka. V pátek 4. října dopoledne přijala hosty na bílinské radnici starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová, následoval společný oběd v restauraci U Lva a výprava se poté přesunula na radnici do Hrobčic. Podle tamní starostky Jany Syslové dorazilo na setkání kolem 20 rodáků. V pátek si stihli ještě prohlédnout kostel v Chouči a také bílinský zámek.

Sobotní den trávila skupina převážně v Bílině. Hosté si prohlédli Smetanovu vilu a Inhalatorium Kyselka. Na Mírovém náměstí zhlédli Masopustní veselici spolku Veselý Venkov z Červeného Újezdu, který vystoupil v rámci získaného ocenění Regionální produkt Krušnohoří. V neděli je čekala v Mukově bohoslužba a pietní akt na hřbitově v Mrzlicích u Kříže úcty obětem světových válek.

V rámci setkání rodáků se v mrzlickém kostele sv. Jakuba konalo slavnostní zpřístupnění opravené věže. Té požehnal vikář P.ThLic. Marcin Saj a poté byla poprvé zpřístupněná veřejnosti. Slavnostní atmosféru podtrhlo vystoupení dětí ze Základní umělecké školy Gustava Waltera z Bíliny pod vedením Veroniky Duchoslavové. Součástí slavnosti byla i výstava drobných keramických předmětů v interiéru kostela a v ochozu pod věží si mohli návštěvníci prohlédnout stálou expozici fotografií Lenky Sondergaardové, rozené Voitové. Její snímky mapují průběh rekonstrukce kostela v letech 2013-2014. Lenka Voitová z Mrzlic pochází a ve zdejším kostele byla také pokřtěná.

0710mrzlicekostel2

Na slavnosti vystoupily děti ze ZUŠ Gustava Waltera z Bíliny. Foto: Ilona Kaulfuss

Na opravu věže mrzlického kostela získala obec finance z různých zdrojů, včetně dotačních projektů, ale také od některých jednotlivců, rodáků z Hrobčicka. Obec postupně opravuje sakrální památky ve všech osmi spádových obcích. Naposledy se podařilo například renovovat barokní vstupní bránu hřbitova v Chouči. „U mrzlického kostela už jsou opravené obě kované branky a v dalších opravách budeme pokračovat, jakmile seženeme potřebné finance,“ informovala starostka.

Z vyhlídkové věže mrzlického kostela si mohou nyní návštěvníci obce dopřát úžasný výhled po celý rok. Okolní krajina, které dominuje Bořeň, nabízí úchvatné pohledy. „Na návštěvě kostela a vyhlídkové věže je třeba se předem telefonicky domluvit s panem Bolkem, který má od objektu klíče,“ upozorňuje případné zájemce Jana Syslová. Telefonní číslo je 725 520 737.

Kudy tam?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru