OBRAZEM: Máte rádi vlaky? V Oseku začala sezóna v železniční expozici
Železniční expozice v Oseku. Foto: Ilona Kaulfuss
Výlety

Osek – Klub přátel Krušnohorské železnice zahájil v sobotu 16. května návštěvnickou sezonu 2020 v železniční expozici moldavské dráhy. Ta se nachází v budově nádraží Osek město a byla v sobotu otevřená v době od 9 do 15.30. Kromě prohlídky zajímavých exponátů měli návštěvníci možnost zakoupení turistické známky, nálepky, magnetky nebo vizitky s motivem moldavské dráhy a osecké expozice a také něco na občerstvení.

Čekárna oseckého nádraží je mimochodem otevřená pro veřejnost denně. Jízdenky si tu cestující už nekoupí, ty prodává průvodčí přímo ve vlaku, ale v nepříznivém počasí se stává prostor čekárny příjemným útočištěm. „Vznik železniční expozice motivovala snaha zachránit historické artefakty, které dokreslují atmosféru starých nádraží a historii železnice. V souvislosti s tím, jak postupovala modernizace, tyto exponáty bohužel mizely,“ řekl nám člen Klubu přátel Krušnohorské železnice, Michal Švec.

Foto

Osecká expozice byla zprovozněná v květnu roku 2014. Nabízí ukázky mechanických i elektromechanických přístrojů, kterými se ovládaly výhybky a návěstidla. Je zde trezor na kartonové jízdenky a přístroj zvaný kompostér, který označoval jízdenky datem. Najdeme tady telefon s kličkou pro posílání zpráv morseovkou, model železnice s vláčky, čepici výpravčího, stojan na lyže nebo otáčecí válce s jízdními řády a desítky dalších zajímavých věcí, které přibližují atmosféru dávných časů.

Nejstarším exponátem je mechanický přístroj z roku 1940, vyrobený v německém Düsseldorfu, kterým se ovládaly výhybky a návěstidla. Na oseckém nádraží sloužil po mnoho let. Podle Michala Švece má Spolek přátel Krušnohorské železnice vyhlídnutou řadu dalších exponátů. Bohužel, prostory v Oseku jsou omezené. „Budova má určitou kapacitu, tak se s tím musíme nějak popasovat,“ říká k situaci Švec.

Kudy tam

Železniční expozici na oseckém nádraží můžete navštívit každou třetí sobotu v měsíci, v době od 9 do 15.30. „Uvidíme, jak to bude letos s Oseckou poutí. Pokud město rozhodne, že se uskuteční, pak v rámci této akce bude expozice otevřená v sobotu i v neděli po celou dobu konání pouti. V sobotu dokonce až do 19 hodin,“ poznamenal k zahájení sezóny náš průvodce.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru