10 TIPŮ: Kde se v létě vykoupat a neutratit za to ani korunu
Někdo dává přednost koupání v přírodě, jiný si oblíbil placená koupaliště. O těch napíšeme v samostatném článku. Ilustrační foto: CC0
Výlety

Ústecký kraj - Léto, slunce, koupaliště, plavky. Jednoznačně ideální kombinace a skvělý plán, jak využít svůj volný čas v horkých letních dnech. Jak si ale mezi pestrým počtem koupališť a nejrůznějších vodních ploch vybrat? Nabízí se jedno kritérium – cena. Na Ústecku totiž existuje hned několik krásných míst na koupání, kam se můžete dostat bez toho, aniž by vaše peněženka musela trpět. Níže vám proto rádi prozradíme deset tipů na místa, kde je možné užít si vodní radovánky zadarmo.

MOSTECKO

1. Pískovna Braňany

Okolí Mostecka nabízí lidem hned několik vodních ploch, kde se mohou bezplatně osvěžit. Jedním z nich je i bývalá pískovna v Braňanech, ze které vznikla dvě velká přírodní koupaliště. Voda je tu krásně čistá. Navíc je obklopená březovými lesíky, které vás ochrání před slunečními paprsky. A jako bonus v okolních lesících můžete nalézt i nějakou tu houbu.

2. Jezero Matylda

Na Mostecku ještě zůstaneme. Jezero Matylda je totiž rozhodně jedním z míst, které stojí za vaši návštěvu. Milovníci vodních radovánek si tu zaručeně přijdou na své. K dispozici mají jak písčité pláže, tak i travnaté plochy. Kolem vody se nachází in-line bruslařská dráha, kterou lze také bezplatně využít. Areál láká i na vodní sporty jako například windsurfing či vodní lyžování. Tyto aktivity jsou však již zpoplatněné.

3. Benedikt

0607koupanibenedikt

Mostecko se dále pyšní původně zatopeným povrchových dolem Benedikt, který prošel výraznou rekonstrukcí. V dnešní době je tato vodní plocha u místních jednou z nejoblíbenějších vůbec. Kromě koupání si tu na své přijdou jak dospělí, tak i jejich ratolesti. Děti se mohou vyřádit na skluzavkách, prolézačkách nebo pískovištích. Jejich rodiče mohou využít sportovní areál či místní restauraci. Točené pivko jim v horkých letních dnech zaručeně přijde vhod.

CHOMUTOVSKO

4. Vodní nádrž Nechranice

0607koupaninechranice

Na řece Ohři mezi Kadaní a Žatcem leží Nechranická přehrada, která je skvělým místem nejen pro příznivce vodních sportů, ale také pro rybáře a milovníky plavání. Areál navíc disponuje i prostorem pro stany a karavany v případě, že byste si na řece Ohři chtěli dopřát vícedenní odpočinek.

TEPLICKO

5. Kamenolom Jeníkov

0607koupanijenikov

V horkých letních dnech je jednou z hojně vyhledávaných lokalit i kamenolom Jeníkov nacházející se mezi obcemi Oldřichov, Jeníkov a Lahošť. Voda je zde opravdu čistá a příjemná. Pozor si však dejte na příkré stěny, které mohou být trochu zrádné. Za návštěvu však kamenolom rozhodně stojí. Jedná se totiž o nádherné místo, které má své kouzlo.

ÚSTECKO

6. Jezero Milada

0607koupanijezeromilada

Foto: Palivový kombinát Ústí

Na Ústecku bezplatným vodním plochám kraluje jezero Milada. Jedná se o třetí největší jezero v Česku. Tato rozsáhlá vodní plocha se navíc pyšní výbornou kvalitou vody. Milada je vhodným místem nejen pro vodní radovánky, ale i pro rybaření, jachting a jiné druhy sportů. Přírodu kolem jezera si lze prohlédnout i ze sedla kola, jelikož podél vede cyklotrasa.

LOUNSKO

7. Lom Dětaň

Ani oblast kolem Loun není ochuzena o své přírodní koupaliště. Mezi Doupovskými horami a Podbořany se totiž schovává bývalý kamenolom, ze kterého se utvořilo velké jezero. Voda tu bývá téměř čirá. Může být však trochu zakalená kaolínem, který se na tomto místě dříve těžil. Zajímavá je i geologická struktura stěn lomu, jelikož je pozůstatkem spadů a splachů sopečného popela.

0607koupanivprirode

Při koupání v přírodě buďte opatrní. Vyvarujte se skokům do neznámé vody, zejména po hlavě. Ilustrační foto

LITOMĚŘICKO

8. Pískovna Dobřín

V blízkosti Roudnice nad Labem vznikla z jedné z největších štěrkopískoven v Česku vodní plocha, kde je také možné osvěžit se, zaplavat si a zkrátka si užívat teplého letního počasí. Pláže jsou tu jak travnaté, tak i písčité.

DĚČÍNSKO

9. Lobendavský lom

10. Lomy u Valkeřic

Lobendavský lom a znělcové lomy u Valkeřic jsou známé především lidem z okolí Děčínska. Jsou to bezesporu zajímavé lomy, které utváří malá jezírka. A jak už to u kamenolomů bývá zvykem, voda je i zde velmi čistá.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru