TIP NA VÝLET: Navštivte dominantu Českého středohoří. Hrad Házmburk skrývá nejedno tajemství
Foto: Redakce
Výlety

České středohoří - Pokud se vypravíte do Českého středohoří, hrad Házmburk nemůžete minout. Je totiž vidět desítky km daleko ze všech stran.  Dodnes se přesně neví, kdy a kým byl hrad založen. Podle archeologických nálezů byl čedičový vrh obydlený už v 5 století před naším letopočtem.

Dalimil ve své kronice píše, že za doby knížete Vlastislava, tu první sídlo vybudoval jakýsi Léva a se svou družinou ovládal okolí. První doložené údaje pocházejí v první poloviny 14. století. Hrad měnil majitele poměrně rychle. V roce 1335 ho prodal král Jan Lucemburský panu Zbyňku Zajíci z Valdeka. Zajícové byli významným šlechtickým rodem a zastávali vysoké funkce. Třeba první majitel hradu a zakladatel roku, Zbyněk Zajíc Zámořský, patřil mezi nejvěrnější přátele Karla IV.

2408hazmburk4

Foto: Redakce

Hrad byl postupně zvelebován. Jeho dominantu tvoří dvě věže – oválná Černá (25m) a hranolová věž Bílá (26m.) Černá věž byla postavená z černého čediče a sloužila jako vězení. Také byla důležitým obranným prvkem. Bílá věž dostala jméno podle světlého pískovce.

2408hazmburk2

Foto: Redakce

Koncem 15. století už bydlení na hradě nebylo pro jeho majitele dost pohodlné. V roce 1558 ho proto prodává Kryštof Zajíc z Hámzburka Janu staršímu z Lobkovic. V té době byl už hrad pustý. Na hradě se pak vystřídala řada majitelů, roku 1954 byl nakonec převeden do správy státu. Za celou historii nebyl hrad nikdy dobyt.

2408hazmburk5

Foto: Redakce

Hrad prý skrývá nejedno tajemství. Pod hradem jsou údajně podzemní místnosti a tajné zazděné chodby, které kdyby hrad spojovaly s hrady Košťálov a Budyní. Hradní legendy vypráví o tom, že v ukrytých sklepeních jsou sudy s vínem a také poklad, který tu ukrylo francouzské vojsko po porážce v Rusku.

2408hazmburk6

Foto: Redakce

Na hrad se nejlépe dostanete z obce Klapý, kde je i placené parkoviště. Odtud vedou dvě cesty, dlouhé cca 2 a půl kilometru. Vstupné je 100 korun, rodinné vstupné je za 260.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru