TIP NA VÝLET: Vydejte se o víkendu vlakem za zimní romantikou na Moldavu v Krušných horách
RegioShark vyjíždí z tunelu před stanicí Mikulov - Nové Město. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Moldava – Možnosti trávení volného času jsou omezené, parkoviště v horských oblastech většinou obsypané motoristy. A tak nabízíme tip na výlet, kde vás nemožnost parkování nemusí trápit: Vydejte se vlakem na Moldavu.

Využijte v sobotu nebo v neděli k dopravě do Krušných hor železniční trať z Mostu či Teplic na Moldava v Krušných horách. Provoz zde zabezpečují České dráhy na lince T8. Na spojích Most - Litvínov - Moldava jezdí osvědčené nostalgické motoráky řady 810. Na spojích Děčín - Ústí n. L. - Teplice - Moldava jezdí moderní motorové "žraloky" RegioShark.

Jízdní řád naleznete zde.

https://www.youtube.com/watch?v=pYcoYBPsMrY

Horská trať z Mostu do Moldavy měřící čtyřicet kilometrů je raritou mezi tratěmi v Krušnohoří. Byla postavena ve druhé polovině 19. století. Její stavba byla vynucena stále se zvyšující potřebou spojení mezi severočeskou hnědouhelnou pánví v oblasti měst Duchcova a Mostu s Prahou, Středočeským krajem a hlavně se sousedním Saskem, kde se nacházela vhodná odbytiště uhlí.

Trať se ukrývá v lese, šplhá místy až 25 promile strmým stoupáním. Její součástí je řada viaduktů, mostů a tunelů. Od července 1998 je úsek Louka u Litvínova - Moldava v Krušných horách kulturní památkou České republiky.

Mezi nejčastěji fotografované objekty patří Velký hrobský viadukt. Byl dokončen koncem roku 1884, má délku 145 metrů a výšku 35 metrů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru