TIP NA VÝLET: Belgická princezna navrhla postavit tuhle vyhlídku. Je nejstarší rozhlednou nad tímto krásným městem
Foto: Lucie Hepnerová
Výlety

Karlovy Vary - Goethova vyhlídka se tyčí nad údolím říčky Teplé v Karlových Varech v nadmořské výšce 638 metrů nad mořem. Její historie sahá až do doby, kdy město poctila návštěvou princezna Stefanie, která byla manželkou korunního prince Rudolfa Habsburského.

Princezna Stefanie navštívila Karlovy Vary v roce 1887 a byla prý ohromena výhledem na město z Výšiny věčného života. Proto následně na tomto místě navrhla stavbu rozhledny. A už za dva roky, tedy 21. července 1889 proběhlo slavnostní otevření rozhledny. Později se také nazývala Stifterova vyhlídka a v pětačtyřicátém roce se z věže stala Stalinova rozhledna. Podle německého spisovatele Goetheho, který sem často chodíval na vycházky, se rozhledna nazývá od roku 1957.

Goethova rozhledna pochází z dílny vídeňských architektů Fellnera a Helmera a je nejstarší vyhlídkou v Karlových Varech. Byla postavena v novogotickém stylu a cihlové stavbě dominovala vyhlídková válcová věž s cimbuřím, z níž vyrůstala další věžička. Věž se tyčí do výšky metrů, přičemž vyhlídková plošina je ve výšce 34 metrů. Pro krásný výhled musí turisté zdolat 165 schodů.

Otevírací doba vyhlídky a kavárny

  • PONDĚLÍ – ČTVRTEK: ZAVŘENO
  • PÁTEK: 11:00 – 17:00
  • SOBOTA, NEDĚLE: 10:00 – 17:00

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru