Poznejte taje elektráren, vyzkoušejte virtuální realitu! ČEZ láká o prázdninách k návštěvě svých infocenter
Děti mohou vyplnit bleskový energetický kvíz a vyhrát. Foto: Ota Schnepp/ČEZ
Výlety

Ledvice - Program nabitý zážitky a spousta dárků pro děti – to jsou prázdninová lákadla infocenter a elektráren Skupiny ČEZ. Návštěvníci se tak mohou během dvou letních měsíců poznat nejrůznější taje elektráren, vyzkoušejí si virtuální realitu a fyzikální pokusy či se seznámí s interaktivními modely.

Ve většině případů se také podívají do provozu elektrárny. Hlavně dětem se pak budou hodit nově nabyté znalosti při vyplňování bleskového kvízu, který na ně v každém z devíti infocenter čeká. Za správné odpovědi si pochopitelně vždy něco odnesou domů na památku. Nejinak tomu bude i v Informačním centru klasické energetiky Elektrárny Ledvice.

„Ze zkušeností víme, že svět energetiky láká dospělé i děti. Na nás je, abychom jejich zájem nejen udrželi, ale ještě víc prohloubili. Našim návštěvníků tak chceme opět přinést něco navíc, učení formou zážitku totiž bývá nejefektivnější. Mezi letošními novinkami tak najdou ReakTour, tedy virtuální tour, která diváky díky speciálním brýlím přenese až k temelínskému reaktoru, nebo nové interaktivní modely a pokusy. Ti nejmenší se mohou vyřádit v hracích koutcích. A aby toho hraní nebylo málo, máme pro všechny děti do 18 let připravený krátký on-line kvíz o hezké ceny. Odměnu si odnese každý, kdo správně odpoví na všech pět otázek týkajících se výroby čisté elektřiny z bezemisních zdrojů,“ říká Kateřina Bartůšková, vedoucí útvaru Infocentra ČEZ.

0407elektrarna2

Energeticky funkční herní koutek pro děti v suterénu Informačního centra Elektrárny Ledvice. Foto: Ota Schnepp/ČEZ

Proto rovněž v Informačním centru Elektrárny Ledvice čekají na děti i takové otázky jako: Co je srdcem jaderné elektrárny? Jak vysoká je větrná elektrárna? Vyrábí fotovoltaiky proud, i když je venku pod mrakem? Odpovědi nejen na ně, ale i další otázky se zájemci o energetiku vždy dozvědí během prohlídek z úst odborných průvodců. Ti pro ně mají v zásobě vždy připravenou řadu zajímavostí i zákulisních perliček z elektrárenského života. A dávat pozor se vyplatí, za správné vyplnění kvízu totiž čeká soutěžící drobná cena.

Pokud zájemce o industriální turistiku krom ledvického infocentra zlákají k návštěvě i další lokality Skupiny ČEZ, tak je například v Infocentru Jaderné elektrárny Temelín čeká nová virtuální prohlídka ReakTour, která přenese diváky do nejstřeženějších prostor v zemi, včetně reaktorového sálu či blokové dozorny. Pouze během prázdnin se návštěvníci exkluzivně mohou podívat i do útrob vodní elektrárny Lipno, kde se speciálním výtahem dostanou do strojovny vyhloubené v kaverně 160 metrů pod hladinou Vltavy. Ti starší 15 let se mohou těšit na reálné pěší prohlídky areálu obou jaderných elektráren. Nově lze zavítat i do areálu Elektrárny Ledvice, jejímž největším lákadlem stále zůstává nejvyšší oficiální rozhledna v České republice s prosklenou vyhlídkou a volně přístupným ochozem ve výšce 140 metrů.

„Prohlídky areálu naší elektrárny se konají ve čtvrtek od 16:00 a v sobotu od 11:00 hodin. Kapacita této jedinečné exkurze je 8 osob, takže je nutné se na ni předem objednat. Rezervace přijímáme jak telefonicky, tak i prostřednictvím e-mailu. Během prohlídky návštěvníci mimo jiné uvidí vodní odvalovací turbíny na přepadu v retenčních nádržích, venkovní stavbu původní části elektrárny či chladicí věž. Vystoupáme pochopitelně i na nejvyšší rozhlednu v republice a nahlédneme do kotelny. Podmínkou účasti je pevná obuv a dlouhé kalhoty,“ doplňuje Jana Purmenská, odborná průvodkyně Informačního centra Elektrárny Ledvice.

Více o letní soutěži pro děti, prohlídkách a registracích na: www.cez.cz/infocentra.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru