OBRAZEM: Objevili jsme kopii naší slavné Panské skály! Česká přírodní památka má velkého dvojníka nad Balatonem
Bývalý čedičový lom Hegyestű. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

ČR, Maďarsko - Do povědomí snad každého Čecha se zapsal tento nevšední geologický útvar zejména jako krajinná kulisa ze slavné filmové pohádky Pyšná princezna. Panská skála u Kamenického Šenova, nedaleko Děčína, je národní přírodní památkou a od roku 1895 je chráněna. Čedičové varhany, byť jsou ojedinělé, nejsou ale jediné ve světě, ba ani v Evropě.

Čedičové pěti až šestiboké sloupce v Česku dosahují výšky až 15 metrů. Byly odkryty těžbou v 18. a 19. století. Částečným vytěžením tu také vznikla prohlubeň, která se po zastavení prací v lomu naplnila dešťovou vodou a vytvořila malé jezírko. Spolu s panskou skálou vytváří romanticky úchvatnou atmosféru.

Nad jezerem Balaton v Maďarsku se tyčí podobný útvar – Hegyestű. Leží mezí obcí Monoszló a městečkem Zánka. Dosahuje mohutnějších rozměrů a stejně jako v Česku jde o přírodní památku, ke které míří turisté. Lze vystoupat i na její vrchol, z něhož máte rozhled na jezero Balaton, poloostrov Tihany či můžete zajít do místního muzea, kde se seznámíte s historií tektonické činnosti v této oblasti.

Část kopce byla vytěžena, ale zbývající téměř 50 metrů vysoká důlní stěna odhaluje vnitřek čedičové sopky, která byla aktivní před 8 miliony let. Tuhá láva v kráteru sopky se během procesu tuhnutí rozpadla na několik vertikálních polygonálních sloupů. Tato podívaná je v Maďarsku ojedinělá a jde o vzácnou podívanou i v Evropě.

Malá expozice vystavená v budově v nepoužívaném čedičovém lomu poskytuje návštěvníkům informace o přírodním bohatství národního parku, čedičových horách spolu s geologickým dědictvím Balatonské pahorkatiny.

Panskou skálu v Česku si můžete připomenout v panoramatických fotografiích na našem webu zde.

Foto

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru