10 TIPŮ NA VÝLET: Vydejte se s námi na vodopády, rozhledny a spoustu dalších krásných míst!
Vyhlídková věž na vrchu Rubín u Podbořan. Foto: Karolína Šlégrová
Výlety

Ústecký kraj - O tom, že máme v našem kraji spoustu krásných míst není pochyb. Pokud ale nevíte, kam se vydat, připravili jsme pro vás výletní tipy na jedny z nejhezčích míst v regionu. Vydejte se s námi na vodopády, rozhledny a spoustu dalších míst.

Ústecko:

Vaňovský vodopád

Vaňovský vodopád se nachází v národní přírodní památce Vrkoč nad obcí Vaňov zhruba 4 km jižně od centra Ústí nad Labem. Z výšky dvanácti metrů zde padá Podlešínský potok a pod vodopádem protéká kamenitou sutí. Vodopád je přístupný ze dvou směrů - strmější východní cesta vede z obce Vaňov, volnější ale delší pak z centra Ústí nad Labem přes zámeček Větruše. Obě trasy jsou značené zelenou turistickou značkou.

0703vyletvanovskyvodopad

Foto: Karolína Šlégrová

Tiské stěny

Skalní město Tiské stěny najdete poblíž obce Tisá v okrese Ústí nad Labem. V západním výběžku Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce vytvářejí spolu s Rájeckými stěnami, Ostrovskými stěnami a Vysokým Sněžníkem atraktivní turistickou a horolezeckou oblast. Tiské stěny se dělí na dvě části – Velké a Malé stěny, oběma částmi je vedena naučná stezka.

0703vylettiskesteny

Foto: Karolína Šlégrová

Mostecko:

Vodní nádrž Janov

Vodní nádrž Janov (zvaná též Hamerská nebo Mostecká přehrada) je přehrada nad osadou Křížatky v Hamerském údolí v Krušných horách. Leží na soutoku říčky Loupnice a Klínského potoka. Přehrada není z důvodu ochrany vody volně přístupná, na hráz a břehy je přístup zakázán. V okolí ale vede turistická cesta.

0703vyletjanov

Foto: Karolína Šlégrová

Teplicko:

Štola Starý Martin

Jak se v dávné minulosti dobývala cínová ruda? Jak byli horníci oblečeni a s jakými nástroji pracovali? Jak se razila důlní díla a jak se chodby a prostory zabezpečovaly a vyztužovaly? Odpovědi na tyto otázky najdete v prohlídkové štole Starý Martin, která funguje celoročně jako muzeum hornictví se stálou expozicí důlní techniky. Zajímavá je také sbírka minerálů, důlních kahanů, dýchacích přístrojů a pracovních nástrojů. Venkovní muzeum nabízí ukázky různých důlních dopravních prostředků a vozíků. Prohlídka s odborným výkladem trvá cca 45 minut, délka trasy je 1000 m tam i zpět. Otevřeno je od pátku do neděle od 11:30 do 16:00.

0703vyletstolamartin

Foto zdroj: www.krupka-mesto.cz

 

Chomutovsko:

Helenčiny vodopády

Helenčiny vodopády se nachází na potoce Lužec na Chomutovsku nedaleko obce Svahová. Potok v jednom místě padá ze čtyřmetrového schodu a vytváří tak efektní podívanou. Pod ním jsou ještě dva menší stupně. Několik turistických cest vede nedaleko vodopádu, který je jasně označen v mapě, proto není nijak těžké jej (například s mapou v mobilu) najít. I v létě překvapí, jak je voda v potoce ledová. Nejpohodlnější je zaparkovat u informačního centra v Lesné, kde je záchytné parkoviště a vede od něj dlouhá rovná cesta ke křižovatce s asfaltkou, která vás zavede téměř k vodopádům. Ty jsou oblíbeným objektem nejen amatérských vodopádů.

1203vylethelvodopady

Foto: Alena Pavlíková

Rozhledna na Svatém vrchu

Rozhledna se nachází na vrcholu Svatého kopečku nad Kadaní v nadmořské výšce 390 m.n.m. Původní rozhledna byla vystavěna na přelomu 19. a 20. století a v šedesátých letech minulého století byla zničena požárem. Vzhledem k tomu, že nyní je Svatý kopec zalesněn, je nová vyhlídková plošina vyvýšena 9 metrů nad původní podlahou. Z původní rozhledny zůstal dochován kamenný sokl, vstupní schodiště a betonové sloupy. Celková výška rozhledny je 16 metrů a nabízí krásný výhled na Kadaň, Doupovské vrchy a na Krušné hory. Otevřena je celoročně.

0703vyletsvatyvrch

Foto: Karolína Šlégrová

 

Litoměřicko:

Pevnost Terezín

Jeden ze světových unikátů města Terezín je jeho opevnění, které se jako jedno z mála dochovalo do dnešních dnů a to téměř v nepoškozeném stavu. Pevnost Terezín nebyla nikdy dobyta, opevnění a podzemní chodby stojí více než 200 let. Pevnost se skládá v zásadě ze tří částí a ze tří navzájem propojených obranných systémů. Projdete napříč celým opevněním až hluboko do spletitých podzemních chodeb, kde můžete za svitu luceren prozkoumat jejich tajemství. Otevřeno je od úterý do neděle od 10:00 do 16:00.

0703vyletterezin

Foto: Martina Nováková

Lounsko:

Rozhledna Rubín

Osm metrů vysoká rozhledna na vrchu Rubín je celá z dubového dřeva ve stylu strážní věže a palisády starověkého opevnění. Své příbytky měli na Rubínu už staří Keltové nebo Slované. Pro turisty je tu kromě rozhledny i pěkné zázemí, odpočívadlo a ohniště s lavicemi. Za pěkného počasí nabízí výhled na rozsáhlou krajinu jihozápadní části Ústeckého kraje včetně Krušných a Doupovských hor a Českého středohoří. Vrch Rubín je také významné archeologické naleziště. K rozhledně se lze dostat z vesnice Dolánky, nebo od pšovského hřbitova.

0703vyletrubin

Foto: Karolína Šlégrová

Petrohrad

Petrohrad je zřícenina šlechtického hradu z poloviny 14. století nad obcí Petrohrad v okrese Louny. Z hradu zůstaly pouze zbytky zdiva a terénní nerovnosti, které jsou chráněné jako kulturní památka. Nad bergfritem se nachází Kaple Všech Svatých. Dostat se sem dá z obce Petrohrad po červené turistické trase, nebo ze silničky mezi Stebnem a Petrohradem. U památného dubu letního odbočuje ke hradu červené turistické značení, prochází se Hájem Petra Bezruče.

0703vyletpetrohrad

Foto: Karolína Šlégrová

Zatopený lom u Bedlna

Lom v Bedlně vznikl následkem těžby žuly ve druhé polovině 19. století. Zdejší kámen byl používán ke stavbě mostu Legií v Praze. Lom využívali také filmaři, můžete ho vidět například ve filmu Radúz a Mahulena, Rusalka a Nesmrtelná teta. Skála nad vodní plochou je vysoká 12 metrů. K bývalému lomu se dostanete z okresky vedoucí k Bedlnu, která odbočuje ze silnice vedoucí z Mostu do Plzně. Asi půl kilometru od silnice, na rozhraní pole a lesa začíná vpravo polní cesta, která vede až k lomu.

0703vyletbedlno

Foto: Karolína Šlégrová

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru