FOTO: V prohlídkové štole Starý Martin je nejdelší cínová žíla u nás a dokonce i ve střední Evropě
Foto: Martina Nováková
Výlety

Krupka – Město Krupka patřilo mezi nejdůležitější oblasti těžby cínu. V tamních dolech se těžil dlouhou dobu.

O cínu a jeho těžbě se můžou návštěvníci dozvědět, pokud zavítají do prohlídkové školy Starý Martin. Ta otevírá severozápadní část žíly Lukáš, která patřila mezi nejdůležitější cínové rudní žíly. Měří dva kilometry a byla nejdelší v České republice a střední Evropě. Cínová ruda se v této štole těžila až do roku 1922, poté byl provoz zastaven.

2503stolakz2

Foto: Martina Nováková

Prohlídka štoly trvá přibližně hodinu. Během prohlídky návštěvníci uvidí hlavní úseky žíly Lukáš s její minerální výplní, ale také krápníkovou výzdobu důlních prostor. Před vchodem do štoly jsou také zajímavé důlní stroje, které byly v podzemí používány.

2503stolakz3

Foto: Martina Nováková

K prohlídce se doporučuje pevná obuv a teplé oblečení. Vstup dětem do 5 let není povolen. Prohlídka trvá cca 45 minut, délka trasy je jeden kilometr.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru