OBRAZEM: Na zámku v Jimlíně uvidíte miniatury několika desítek českých hradů a zámků
Maketa duchcovského zámku. Foto: Olga Markuzziová
Výlety

Jimlín - Na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku uvidíte právě teď mnoho českých hradů a zámků. Tedy jejich miniatury. Výstava miniatur je součástí prohlídkového okruhu zámku a určitě stojí za zhlédnutí. Jsou z papíru a věrnou kopií toho opravdového.

Autorkou miniatur je Jana Žuravnyjová, papírové vystřihovánky jsou jejím koníčkem už 40 let. Slepené papírové modely jsou umístěny na polystyrenové podložky a je k nim dotvořena i okolní krajina, záhonky, rybníčky, okrasné parky, aleje a podobně.

Sbírka, která je vystavena v Jimlíně, čítá jen zlomek všech jejích výtvorů. Obsahuje 43 exponátů, z toho 24 zámků. Největším modelem je Pražský hrad, nejmenším rotunda sv. Jiří. K vidění je tu i Karlštejn či Hluboká nad Vlatvou, ze severočeských zámků například zámek Duchcov. Výroba nejnáročnějších modelů trvala 3 měsíce, ty nejjednodušší byly hotovy za jeden den. Náročnost výroby se odvíjí od členitosti a plasticity modelu.

Nový Hrad se nachází na návrší ve východní části obce Jimlín v okrese Louny, je vzdálen od Loun jen šest kilometrů. Kromě této výstavy nabízí ještě spoustu dalších zážitků. Zámek je i příjemným místem pro procházku či posezení, je přístupný i vozíčkářům či starším lidem. Právě nyní zde můžete zhlédnout i výstavu kostýmů a rekvizit z pohádek Zdeňka Trošky, výstavu o kněžně Eleonoře ze Schwarzenbergu.

U zámku je i dostatek bezplatných parkovacích míst. Více se dozvíte na stránkách zámku.

Fotogalerie

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru