OBRAZEM: Tajuplná krása záhadného chrámu v Panenském Týnci
Nedostavěný chrám v Panenském Týnci. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Panenský Týnec – Co se tady vlastně stalo? Je to výjev, jaký jen tak někde nenajdete: z kamenů kolem vás jsou postavené okrouhlé zdi, k nebi trčí desítky metrů vysoké sloupy. Chybí střecha, boční zakrytí, podlaha, okna, vstupní brána. Na první pohled je i přesto patrné, že tu kdysi měl stát honosný, štíhlý a vysoký chrám ve stylu gotiky, ne nepodobný třeba i katedrále svatého Víta v Praze.

Chrám v Panenském Týnci u Loun patří k nejtajemnějším a turisticky nejlákavějším místům v ČR. Nejenže není zcela jasné, proč jeho stavba ve středověku tak záhy skončila, ale nedostavěná památka také podle mnoha zdrojů oplývá silnými energetickými zónami mezi sloupy uvnitř chrámové lodi, což vyvolává zájem další skupiny návštěvníků. Někteří lidé chtějí zajímavé místo prostě jen vidět na vlastní oči, jiní v něm chtějí zkusit načerpat psychotronické léčivé síly, a najdou se i tací, kteří v něm klidně i rádi uzavřou sňatek.

Na přelomu zimy a jara je místo tiché. Turisté ještě odpočívají, snoubenci, kteří mají rádi obřady pod širým nebem, také zřejmě čekají na teplejší část roku. Na severní straně pod zdmi chrámu leží slabý sněhový poprašek jako jeden z posledních pozdravů končící zimy. Sloupy z jižní strany jsou sytě ozářené ostrým jarním sluncem, nad nimi neslyšně zamává křídly párek letících ptáků. V památce panuje naprosté ticho; tajuplná atmosféra tohoto místa je přesto všudypřítomná a téměř hmatatelná.

Proč záhadný chrám nebyl nikdy dostavěn? Co se tedy tenkrát kdysi stalo? - napadne snad každého v lodi mezi vysokými sloupy, kde si člověk připadá jen skoro jako zrnko písku. Historikové za nejpravděpodobnější vysvětlení pokládají, že chrám se přestal stavět přibližně kolem roku 1380 po předchozích zhruba šedesáti letech prací. Příčinou měl být požár kláštera v okolí, jehož bohatý majitel inicioval i stavbu vysokého chrámu. Jenže postupně docházely peníze, nákladná stavba pokračovala jen pomalu a kvůli uvedenému požáru, po němž bylo potřeba řešit a platit jiné věci, se nakonec zastavila úplně.

Dnes je z mlčenlivého chrámu národní kulturní památka, která přečkala už přes osm set let. Je zařazena mezi ohrožené kulturní dědictví. Každý rok si ji přijedou prohlédnout stovky, možná i tisíce turistů. Místo leží jen kousíček od hlavní silnice Praha – Louny – Chomutov a je snadno dostupné. Stačí jen zastavit, vystoupit a jít se podívat na tu tajemnou krásu. Přijďte nebo přijeďte se podívat také, opravdu to stojí za to. Ostatně pohlédněte na fotografie u článku a hned po nich možná zatoužíte ještě víc spatřit toto neobvyklé místo na vlastní oči.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru