360° FOTO: Osamělý a nenápadný mohykán těsně u silnice. Je to jeden z nejvýznamnějších českých stromů
Oldřichův dub. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Peruc u Loun – Stojí si jen tak v tichosti těsně vedle silnice. Dole bublá potůček, nahoru vede strmý svah. Do městečka k nejbližším domům je to asi půl kilometru daleko. Jen málokdy se u rozložitého velikána zastaví nějaký turista nebo dokonce hlouček výletníků. Nikde žádná ochranná ohrádka, poblíž je jen jedna malá cedulka. Skoro jako by ani nešlo o jeden z nejvýznamnějších stromů v České republice.

Je to dub Oldřich a roste poblíž Peruci u Loun. Stojí severním směrem v blízkosti městečka. Má výšku přes třicet metrů a obvod kmene tlustší než 7,5 metru. A vědci se pořád nemohou shodnout, jestli je strom starý tisíc let, anebo „jen“ asi 600 let.

Právě někde u něj se podle pověsti údajně roku 1002 měl setkat kníže Oldřich s vesnickou pradlenou Boženou. Ačkoli oba byli ženatí či provdaní za jiné partnery, v té době se na to asi tak nějak zrovna nehledělo. Z vášnivého vztahu se narodil kníže Břetislav a i on si později svou partnerku namluvil a přivlastnil trošku nestandardně – unesl ji z kláštera v Německu a nakonec měli pět synů.

360° FOTO

Kdoví, jak to všechno bylo doopravdy. Zařadit se jako adept na místo setkání Oldřicha a Boženy, k tomu vznáší svá práva také nedaleká obec Opočno nebo město Postoloprty. Ať už zrovna tenhle náš dub vzájemné zalíbení obou účastníků českých dějin nad potůčkem zaregistroval či nikoli, pamětník je to úctyhodný. I když už pomalu chřadne a jeho kmen s dutinou uprostřed musí držet pohromadě pár železných obručí, aby se nerozlomil, každý rok na jaře alespoň několik jeho větviček se vždycky zazelená.

Dub je zapsán i na seznamu UNESCO. Několikrát ho poškodili vandalové, dokonce v jeho dutině i založili požár. Tichý mohykán to všechno dokázal přežít. Přijeďte se na něj podívat. Pokud rádi objímáte stromy, tohoto borce určitě sami nezvládnete. Za zajímavý výlet však určitě stojí, stejně jako i městečko se zámkem u něj, nebudete litovat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru