Tip na výlet: Vochlická rozhledna – tichý maják u Lubence
Vochlická rozhledna. Foto Libor Želinský
Výlety

Podbořansko – Údajně je to jedna ze tří nejstarších rozhleden v ČR. Postavena byla už v roce 1881. Přesto o ní mnoho výletníků neví a je tak trochu zapomenutá: Vochlická rozhledna nad vesničkou Libyně nedaleko Lubence u Podbořan. Má to však i jednu výhodu: davy turistů vás na nevysokém vrcholku rušit určitě nebudou. Nejčastěji tam jste sami jen s kamarády či rodinou a v klidu můžete vnímat ptáky, šumění větru,vůni borovic a další prvky okolní přírody.

Trochu záhadný a jazykově těžko průhledný je už její název. Pojmenována je po kopci Vochlice, na kterém stojí, a ten prý zase dostal jméno po rostlině vochlici hřebenité. No jen povězte, znáte někdo hned po vyslovení jména takovou bylinu?

Rozhledna je vysoká 15 metrů, samotný kopec má vrchol v nadmořské výšce s trochu magickým číslem 444 metry nad mořem. Postavena byla mezi prvními v naší zemi, o což se zasloužil lubenecký klub turistů. Postupně však značně zchátrala. Například v 80. letech minulého století už neměla ani střechu, k nebi se tyčil jen kulatý válec z cihel a kamenů a stavba připomínala spíš hradní zříceninu.

V roce 2007 začala její rekonstrukce, do níž se pustili další nadšenci z Lubence a pak i z jiných částí Podbořanska. Záchranné práce zorganizovalo občanské sdružení pro záchranu kostela svatého Jiljí v Libyni, které o kostel pečuje i dnes, potřebné peníze poskytla nadace T-Mobile. Práce trvaly tři roky a v srpnu 2010 byla cenná turistická a kulturní památka znovu otevřena pro veřejnost.

Přijeďte se na ni podívat, nejjednodušší pěší cesta nahoru vede právě od kostela v Libyni. Není to žádná složitá výprava ani příliš strmý výstup; za deset patnáct minut jste na místě. Komu vyhládne, může si hned vedle rozhledny opéci buřty, ohniště je připravené, dřevo je opodál na okraji lesa. Rozhledna se zamyká, ale klíče je možné si vyzvednout během víkendů v turistické sezoně vždy v kostele v Libyni. Ostatně i samotný kostel s vitrážemi, pěkným oltářem a kryptou stojí za prohlídku. Přejeme pěkný zážitek!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru