VIDEO: Zavzpomínejte na školu v přírodě. Chodili jste také k těmto viklanům?
Skalní městečko u známých škol v přírodě. Foto: e-deniky.cz
Výlety

Žihle - Poustky, Sklárna, Žihle. A taky malá skalní městečka. Kdo by si tyhle pojmy nepamatoval z dob škol v přírodě? Připomeňte si s námi dřívější léta, kdy jsme sem chodili na vycházky v době odloučení od rodičů.

Obec Žihle je položena v lesnaté krajině a právem se jí říká houbařský ráj. A také turistický. V blízkosti protéká řeka Střela s krásným údolím a leží zde i známé městečko Rabštejn nad Střelou.

Nedaleko Žihle se nachází dva obrovské monolitní žulové útvary známé jako Dědek (výška 5 m, šířka 8 m) a Bába (výška 6 m, šířka 12 m), které vznikly bochníkovitým zvětráváním žuly. Oba balvany jsou tvořeny hrubozrnnou biotickou žulou tiského typu. Podobný je i útvar Hřib. Nedaleko od nich jsou další skalní útvary, a to Viklany. Ty jsou od roku 1933 chráněným územím.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=UxJQk4gkqk4

Kudy tam

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru