OBRAZEM: Poznáte tyto minihrady? Cestovat k nim nemusíte daleko
Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Chomutov, Most, Teplice – Zajímavou zálibu mají občas majitelé zahrádek či zaměstnanci drah. Staví na svých pozemcích minihrady. Poznáte, kde se tři stavby, které jsme vyfotili, nacházejí?

Někdy jejich autoři zapojují jen svoji fantazii, jindy se pokoušejí o rekonstrukci zříceniny, jiní zase staví miniaturní kopie skutečných hradů. Jsou také firmy, které se výrobou „zahradních“ hrádečků zabývají. A kdo se chce podívat na zmenšeniny pohromadě, může zavítat do specializovaných parků. Například Park Boheminium se nachází v Mariánských Lázních. Myšlenka vystavět celé miniaturní město, které by připomínalo svoji historickou předlohu, žije už několik let v Mostě. Park MiniMost má ve svém předvolebním programu jedno ze sdružení.

  1. A teď již k našim vyfoceným hrádkům. První na fotce se nachází na soukromé zahradě rodinného domu v Chomutově. Můžete ho obdivovat přes plot, pokud se vydáte od parkoviště u Kamencového jezera k zadnímu vchodu zooparku. Je z našich zachycených hrádků největší.
  2. Hrádek najdete na vlakovém nádraží v Oseku. Připomíná dávnou podobu oseckého hradu Rýzmburk. Ten patří mezi nejrozsáhlejší hrady v Čechách. Dnes je z něj zřícenina, nadšenci se pokoušejí o její záchranu. Patří mezi oblíbené trasy výletníků.
  3. Hrad Kost najdete také v Ústeckém kraji. Tedy jeho náležitě zmenšenou kopii. Nachází se na vlakovém nádraží v Louce u Litvínova. Replika pochází z roku 1947 a postavil ji zaměstnanec Českých drah František Jeník. Za předlohou hrádku se můžete vydat do půvabné krajiny Českého ráje.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru