Na této rozhledně na Mostecku si můžete pověsit svůj zámek lásky
Zámečky na rozhledně Jeřabina. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Mostecko – Devět let je znovu přístupná rozhledna Jeřabina na Mostecku. Najdete ji v Krušných horách nad Litvínovem.

Rozhledna má tradici ale mnohem delší, než posledních devět let. Byla postavena v roce 1884 na vrcholové skalce. Tvořila ji tři metry vysoká kamenná podezdívka na níž stála jedenáctimetrová dřevěná konstrukce zakončená stříškou. Vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám začala chátrat, zřítila se za lednové bouře v roce 1928.

Rozhledna byla znovu obnovena v následujícím roce, tentokrát měla podobu zvýšeného vyhlídkového altánu se střechou a zábradlím. V roce 2009 byla rozhledna po rekonstrukci opět zpřístupněna veřejnosti.

1310jerabina2

Rozhledna Jeřabina.

Na zastřešené vyhlídkové plošině s výhledem po okolních svazích krušných hor a do údolí směrem na Most najdete řetěz, na který si můžete se svým milovaným / milovanou připnout svůj zámek lásky. Jde o populární způsob, jak vyjádřit pevnost vztahu a víru v jeho setrvání.

K Jeřabině se dostanete po silnici z Litvínova ve směru přes Křižatky či v opačném směru přes Mníšek a dál směrem na Křižatky. Pro turisty nebude problém vyjet autobusem MHD na Křižatky a dál po silnici až k odbočce na Jeřabinu. Jde asi o čtyřkilometrovou tůru. Z Litvínova vede okolo přehrady Janov turistická trasa značená červenou barvou. Tady se připravte na dvanáctikilometrový výlet.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru