Zprávy

Obrnická školka je z hlediska hodnocení rodičů nejlepší v kraji

Reklama

Obrnice - Hodnocení rodičů vyneslo mateřskou školu v Obrnicích na první místo mezi veřejnými školkami v Ústeckém kraji. Internetové hlasování inicioval projekt www.nejskolky.cz, který na svých stránkách poskytuje základní informace o 5 915 školkách v celé České republice. V žebříčku nejlepších mateřských škol v kraji patří druhé místo školce Pastelka z Ústí nad Labem, bronzovou příčku obsadila mostecká školka v Růžové ulici.

Děti z mateřinky v Obrnicích. Foto: OÚ Obrnice

Kromě přidělování srdíček (pět je maximum) rodiče museli školku na serveru také písemně zhodnotit, a to jak její klady, tak i zápory. Dodržovali přitom etický kodex stanovený organizátory soutěže. „V hlasování nešlo o kvantitu, ale o kvalitu. Potěšilo nás proto, že příspěvky rodičů našich dětí organizátory zaujaly nejvíce. Víme, že nejde o žádný oficiální top žebříček, i tak nás aktivita rodičů, jež vedla k ocenění naší školky, moc těší a motivuje k další práci,“ uvedla ředitelka obrnické školky Vladimíra Pechanová.

Mateřskou školu navštěvuje 75 dětí. Čeští chlapci a dívky se tu dennodenně setkávají s vrstevníky romské, vietnamské, africké, ukrajinské nebo kazašské národnosti. Žádná nevraživost či spory tu ale podle Pechanové nepanují. Do mateřské školy jezdí také děti z blízkého okolí, kromě Mostu například z Braňan či Patokryjí, ale i lounského regionu.

Kvalifikovaný personál včetně dvou vysokoškolsky vzdělaných odbornic na speciální pedagogiku umožňuje, aby se učitelky věnovaly dětem individuálně s ohledem na jejich specifické potřeby. „Máme skutečně nadstandardně vzdělané zaměstnance. Kromě dvou už zmíněných speciálních pedagožek máme dvě učitelky s předepsaným středoškolským vzděláním, další dvě učitelky si zvyšují kvalifikaci na vysoké škole. Nejvyššího vzdělání dosáhla i jedna z asistentek pedagoga, druhá je posluchačkou vysoké školy,“ vyjmenovala ředitelka.

Školka se už čtvrtým rokem zaměřuje na podporu vzdělávání dětí většinové společnosti, dětí jiného etnika, dětí cizinců, ale i dětí zdravotně postižených společně v jedné třídě. Zapojuje s také do řady nejrůznějších aktivit. Kromě výukových programů pro děti i rodiče pořádá osvětové besedy s odborníky na předškolní výchovu. Pochlubit se může i úspěchy v celostátních, zejména výtvarných soutěžích.

Školku obec postupně modernizuje a zvelebuje. Podařilo se získat dotaci EU na zateplení obvodového pláště budovy, v celém objektu se vyměnily koberce za krytinu z PVC a kryty na radiátorech topení. V současné době dělníci zvelebují zahradu školky. Projekt zahrnuje úpravu terénu, výsadbu stromů a keřů, umístění nových herních prvků z přírodních materiálů, vybudování altánu jako zázemí pro letní ekologickou výuku či umístění záhonů. V příštím roce je v plánu rekonstrukce elektroinstalace.

Doporučené články

Aktuálně z Litvínovska

  • 30. červen 2016

    Litvínov - Kriminalisté mostecké policie pátrají po neznámém muži, který ve čtvrtek v podvečer přepadl v Litvínově mladou ženu. K loupežnému přepadení došlo v Alešově ulici. Lupič naštěstí ženu nezranil. Potvrdila to krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová s tím, že místo činu nyní policisté obehnali páskou a pachatele hledají i policejní psovodi. Jestli lupič stačil ženu okrást mluvčí policie ale neupřesnila.

  • 29. červen 2016

    Litvínov - Pokud to litvínovští zastupitelé schválí, přispěje tamní radnici jedním milionem korun na obnovu přístrojové techniky a dovybavení šestinedělí v Nemocnici Most.

  • 29. červen 2016

    Litvínov - Konflikt v početné romské rodině v Litvínově řešili strážníci i policisté. Z rodiny bylo totiž odebráno roční dítě, což vyvolalo velké emoce u všech členů početného klanu. Rodinní příslušníci se mezi sebou začali nejprve slovně dohadovat, vyčítali si vzniklou situaci a nakonec se začali i fyzicky napadat.

Sport

  • 30. červen 2016

    Janov - Triola Cup - seriál automobilových závodů do vrchu - se dostává do druhé poloviny letošního ročníku, jede se opět pod záštitou hejtmana ÚK Oldřicha Bubeníčka. Tentokrát je závod jednodenní. Jede se na krásné trati na novém asfaltu Janov - Křižatky, která je velmi podobná trati v Monte Carlu. Část závodu vám v sobotu přineseme v premiérovém živém přenosu v 360° na našem webu. To znamená, že ve videu se budete moci rozhlížet v reálném čase závodních jízd!

  • 29. červen 2016

    Most - Město Most se hodlá postarat o všechny dětské a mládežnické fotbalisty ve městě Most. Tedy i o fotbalisty Fotbalové akademie Josefa Masopusta (FAJM). Nyní mostečtí zastupitelé tuto vůli zhmotnili do snahy převést práva a povinnosti z FK Baník Most 1909 (FKBM) a FAJM na Mostecký fotbalový klub, který je v majetku města. Podle mluvčí města Aleny Sedláčkové na zajištění tohoto převodu zastupitelé schválili Mosteckému fotbalovému klubu účelově vázanou dotaci ve výši zhruba 4,8 milionu korun. 

  • 28. červen 2016

    Most – Jarní část sezóny zakončili stolní hokejisté v domácím prostředí regionálními soutěžemi. Nejlépe z nich byl obsazen Pohár 15.ZŠ Most, při němž se představilo na pět desítek účastníků. Celkovým vítězem se stal Milan Dunka ze ZŠ Janov, hned za ním skončila vítězka kategorie žen a dívek Valentina Grimmová reprezentující oddíl Real Draci 18.ZŠ Most. Turnaj v billiard-hockeyi šprtci byl také součástí Sportovního dne Gymnázia Most. Vítězství si odnesl favorizovaný Ondřej Černý (BHC StarColor Most „B"). Radost pořádající škole udělal Martin Potůček, celkově druhý a Michaela Stehlíková, která byla nejlepší v hodnocení žen.

Co se chystá

Tipy na výlet

  • 30. červen 2016

    Bílina – V dnešním tipu na výlet po okolí vás zavedeme k Bílině, kde se nachází skalnatý vrch Bořeň (německy Borschen). Od města je vzdušnou čarou vzdálen dva kilometry. Vrchol se nachází ve výšce 539 m. n. m. a tvoří výraznou dominantu jak města Bíliny, tak i celého Českého středohoří. Od severozápadu připomíná Bořeň siluetu ležícího lva. Údolí řeky Bíliny, která pod vrchem Bořeň protéká, převyšuje o 340 m. Na Bořeň vedou hned dvě turistické cesty.

  • 29. červen 2016

    Mladá Boleslav – Podívejte se na historii jedné z nejstarších automobilových značek na světě. V našich 360° fotografiích vás necháme nahlédnout do muzea Škody v Mladé Boleslavi. Pokud se ocitnete někde poblíž a jste fanouškem této automobilky, určitě vás budou expozice bavit.

  • 24. červen 2016

    Chomutov - Naprosto jedinečné stroje můžete obdivovat až do neděle 26. června a poté 26. až 28. srpna 2016 v železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově. Všichni fandové historie, cestování a železnic, pospěšte si, jinak nepřístupný sklad je otevřený doslova jen pár hodin v roce.

  • 24. červen 2016

    Ústecký kraj - Chcete si vyrazit na romantický výlet se spoustou zajímavých zastávek? Představujeme vám turistické linky Dopravy Ústeckého kraje. Po kolejích i po vodě vás zavedou na ta nejhezčí místa našeho regionu.

  • 21. červen 2016

    Mníšek – Nedaleko Mníšku v Krušných horách nad Janovem na Mostecku najdete rozhlednu Jeřabina. Nabízí úžasné výhledy na svahy Krušných hor, louky na jejich vrcholech, větrné elektrárny i města v nížině.

Může vás zajímat

Zavřít

Tyto stránky používají cookies, které se ukládají ve Vašem prohlížeči.