Děti na jabloni. V mosteckém kostele bude k vidění výstava maleb a instalací Petry Švecové
Obraz Petry Švecové. Foto zdroj: Mostecké listy
Co se chystá

Most - Výstava maleb a instalací Petry Švecové ve výstavních prostorách děkanského kostela bude zahájena vernisáží 25. července v 18 hodin. Informovaly o tom Mostecké listy.

Výstava Děti na jabloni představuje velkoformátové malby a instalaci Petry Švecové, které vycházejí z hledání a vytváření vlastního mikrosvěta, zároveň ale reagují na samotný prostor a příběh děkanského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Jde o hru se symboly, která ale zároveň řeší obraz jako takový – práci s prostorem mezi jednotlivými prvky i paměť plátna.

Zcela zásadním místem pro celkovou instalaci pak je kostel Nanebevzetí Panny Marie. Jde o práci s barvou v sakrálním prostoru – potřebu vnést barvu do suterénního výstavního prostoru, hru s uspořádáním a zároveň snahu o propojení podzemních prostor, které jsou rozlehlé, ale stále suterénní, s vertikálností gotického kostela. Jakoby vše směřovalo k rozjasnění kostela, vnesení pocitu světla i jistého duchovního přesahu.

Petra Švecová (*1975) absolvovala pražské Akademie výtvarných umění v roce 2018, během svých studií prošla ateliéry prof. Milana Knížáka, prof. Vladimíra Kokolii a doc. Vladimíra Skrepla, zároveň se zúčastnila půlroční stáže na drážďanské Hochschule für Bildende Künste. Její malířská práce vychází především ze zkoumání barvy a jejího působení.

Ačkoliv původně vyšla z malby krajin, výsledkem jsou obrazy, které stojí na pomezí abstrakce a narace, hrají si s jednotlivými plochami i odkazy na konkrétní předměty. Vedle malby vytváří drobné objekty a site specific instalace. Mezi její poslední výstavní projekty patří výstava v pražském studiu Prám a výstava v Alšově jihočeské galerii (spolu s Radkou Bodzevič Doubravovou).

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru