Rybova vánoční mše rozezní 12. prosince kostel ve Strupčicích
ilustrační foto: obec Strupčice
Co se chystá

Strupčice - Strupčice se připravují na uvedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby v nastudování teplické konzervatoře a dalších účinkujících.

Akci, která se uskuteční 12. prosince od 17 hodin v místním kostele sv. Václava, spolupořádá Spolek přátel památek obce Strupčice, spolek „Proč bychom se netěšili“ z.s. a obec Strupčice, finančně na ni přispěla obec Vrskmaň. Myšlenka se zrodila v hlavě paní Jaroslavy Trubačové z Vrskmaně, předsedkyně tamního spolku “Proč bychom se netěšili“.

„Přemýšlela jsem, jak narušit předvánoční shon a nervozitu, a ozvláštnit tento čas u nás na venkově. Pan Jakub Jan Ryba zanechal nám, obyčejným lidem, neobyčejný dar. Napsal pro nás jednoduché zpěvné melodie a opatřil je českým textem tak, aby byly srozumitelné všem - malým i velkým, lidu prostému i vzdělanému, chudému i bohatému“, říká paní Jarka a dodává:

„Vznikl tak nápad pozvat mladé interprety z Konzervatoře Teplice, k nimž jsme přidali děti ze strupčické školy a žákyně ZUŠ Chomutov. Přizvali jsme také samotného pana Jakuba Jana Rybu i protivného správce farnosti, kde pomocný učitel Ryba působil. A protože byl v roce 1780 strupčický kostel nově přestavěn a upraven, mohl by se v něm pan učitel Ryba cítit dobře i v roce 1796, kdy svou Českou mši vánoční napsal a uvedl v kostele v Rožmitále pod Třemšínem.“

Člen Spolku přátel památek obce Strupčice Miroslav Rokoš konstatuje: „Vrskmaň nemá žádný sakrální prostor pro uvedení tohoto díla, proto vznikla spolupráce se Strupčicemi. Nás velice potěšilo, že se můžeme na akci spolupodílet a připravovat ji. Na rozdíl od obce Vrskmaň jsme měli v době totality více štěstí a kostel nám přetrval až do současnosti." Starosta obce Strupčice, Luděk Pěnkava, doplňuje:

„V uplynulých letech pořádala v místním kostele ve spolupráci s obcí svůj adventní koncert zdejší základní a mateřská škola. Kostel byl vždy zcela zaplněn. Letos pro změnu ozvláštní adventní čas školení umělci. A třebaže probíhá rekonstrukce věží a střechy kostela, neboť krovy již byly v havarijním stavu, nemusejí se účinkující, ani návštěvníci, ničeho obávat, kostel je přístupný a obec Strupčice se na „Rybovku“ moc těší.“

Starosta obce Vrskmaň Václav Hora už jen dodává: „Finančně podpořit vrskmaňský spolek „Proč bychom se netěšili“ a tím přispět na uspořádání této akce, bylo pro nás ctí. K českým Vánocům prostě Rybova Česká mše vánoční patří.“

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru