Výstava v Bílině je poctou Dany Medřické. Veřejnost tu poprvé spatří věci z jejího soukromí
Foto: Martina Aubrechtová Havlová
Co se chystá

Bílina - V letošním roce by herecká hvězda 20. století, česká divadelní, televizní a filmová herečka Dana Medřická oslavila 100 let od svého narození. Toto významné výročí nepřehlédla pracovnice Kulturního centra Bílina Monika Voitová. Oslovila herce Václava Vydru nejmladšího, syna Dany Medřické a společně se svými kolegyněmi uspořádala v Bílině výstavu. Jedinou v České republice, ve Výstavní síni U Kostela v Bílině.

„Václav Vydra nejmladší nám poskytl věci, které ještě nikdy nikdo nespatřil, věci, které měl schované jako památku na milovanou maminku. Snažili jsme se, aby výstava nebyla jen plochá, ale aby nabyla i dalšího rozměru, tak jsme si s její realizací a exponáty trochu pohráli,“ uvedla Monika Voitová.

Výstava je interaktivní. Návštěvníci mají možnost si úžasnou Danu Medřickou připomenout vystavenými fotografiemi, ale přímo se takzvaně propojit do jejího soukromí a jakoby se jí dotknout. Danu Medřickou zde zahlédnou sedící v křesle, představí si ji v mnoha jejích nezapomenutelných rolích, uvidí zde předměty, které užívala či nosila v soukromí i ve své práci, také maličkosti z její kabelky. Lidé si zde mohou prohlédnout i fotografie z jejího soukromí. Sbírka fotografií obsahuje fotky rodinné, z prvního manželství Dany Medřické s Václavem Vydrou i z jejího druhého manželství s jejím obdivovatelem, španělským obchodníkem Artemio Ugarte, za nějž se počátkem 80. let provdala. Součástí výstavy je i projekce spotů z televizních pořadů s Danou Medřickou.

Václav Vydra nejmladší Kulturnímu centru Bílina za uspořádání této výstavy poděkoval: „Díky, že jste se rozhodli uspořádat výstavu jako vzpomínku na 100. výročí narození mojí mámy. Mám z toho velkou radost a věřím, že stejně tak i máma, která je tu pořád s námi,“ uvedl Václav Vydra.

2006medricka

Foto: Martina Aubrechtová Havlová

Vernisáž výstavy proběhla za přítomnosti Václava Vydry nejmladšího již na začátku března, výstava však musela být v době vládou vyhlášeného nouzového stavu kvůli pandemii onemocnění covid-19 uzavřena. Nyní sem návštěvníci opět mohou zavítat.

Výstava o herečce Daně Medřické je otevřena od čtvrtka do neděle od 13 do 17 hodin až do 28. června. Na výstavě je možné si zakoupit i knížky a kalendář s Danou Medřickou. Prohlídka výstavy se neobejde bez nutných opatření proti pandemii Covid-16, ale to snad nikoho neodradí. Pokud jste fanoušky skvělé ženy, matky, herečky Dany Medřické, pak si jistě nenechte tuto výstavu ujít. Další informace najdete zde.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru