V Mostě se můžete kochat úžasně propracovanými modely
První modelářská výstava Severočeského leteckého archivu Most. Foto: OMGM
Co se chystá

Most - Špičkově postavené modely letadel, lodí, aut nebo vojenské techniky. Více než zajímavé výjevy v podobě diorám, ale také stavebnice zkompletované jen tak pro radost. To vše nabídne První modelářská výstava spolku Severočeský letecký archiv Most. Tu ve spolupráci s Oblastním muzeem a galerií v Mostě spolek přichystal o víkendu 5. – 6. září v hlavní budově muzea.

„Své modely a v některých případech si troufám i říct, že umělecká díla, bude vystavovat na patnáct modelářů z Mostecka a Kadaně,“ říká kurátor výstavy a místopředseda Severočeského leteckého archivu Most Edvard D. Beneš.

Kromě vystavených modelů akce návštěvníkům nabídne ukázky stavby modelů, zkušení modeláři, kteří budou přítomni, poradí nebo zodpoví dotazy. Připraveny budou i workshopy, při kterých se zájemci o plastikové modelářství dozvědí množství zajímavostí. Své novinky představí i společnost Eduard Model accessories, významný český výrobce plastikových modelů a modelářských doplňků.

Výstava bude zahájena v sobotu 5. září v 10 hodin. Pokračovat bude v neděli 6. září. V sobotu se mohou návštěvníci těšit na ukázky nebo workshopy.

„Pro nás je výstava dalším krokem vzájemné spolupráce muzea a našeho spolku,“ doplňuje předseda Severočeského leteckého archivu Most Karel Otto Novák s tím, že oba subjekty by do budoucna připravily i další akce.

1408modelari2

Severočeský letecký archiv Most je spolek, který si klade za cíl získávat a schraňovat poznatky nejen o letecké historii regionu, ale i jeho novodobé historii vůbec. Založen byl 17. prosince 1991. Za dobu své existence uspořádal čtyři výstavy a několik besed v Litvínově, v Mostě nebo v Žatci. Členové Severočeského leteckého archivu se aktivně věnují tzv. letecké archeologii, kdy vyzvedávají trosky sestřelených nebo havarovaných letadel z období II. světové války, a jsou také často zváni svými kolegy z jiných krajů ČR k pomoci při pátrání po místech havárií. Spolupracují s různými institucemi zabývajícími se studiem a výzkumem v oblasti vojenství a historie, s významnými českými historiky a renomovanými autory literatury faktu.

Členové Severočeského leteckého archivu Most se významnou měrou zasloužili o vybudování několika památníků americkým letcům, kteří při válečných operacích zahynuli na území severních Čech.

Ve spolupráci se Statutárním městem Most připravili tři učební pomůcky pro mostecké školy o historii II. světové války. Od roku 2014 má spolek na starosti chod expozice v Mezinárodním památníku obětem II. světové války v Mostě, který zájemci o vojenskou a válečnou historii najdou v objektu bývalého městského krematoria na starém mosteckém hřbitově. Muzejní sezona zde běží od začátku května do konce října. V listopadu se památník již pravidelně stává dějištěm oslav Dne válečných veteránů.


  • Vstupné: 30 Kč, snížené 15 Kč
  • Otevřeno: So, Ne 10:00 – 18:00 hodin.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru