Litvínovské krajkářky Herdulky zvou opět na výstavu paličkované krajky
Foto: MKL
Co se chystá

Litvínov - V Městské knihovně Litvínov se koná výstava Herdulky: paličkovaná krajka od 10. 9. do 5. 11. 2020.

Po květnové výstavě, která se konala na zámku v rámci akce „Poděkování zdravotníkům“ upaličkovaným srdíčkem, přijaly tentokrát krajkářky pohostinnost litvínovské knihovny. Chtějí tak i nadále seznamovat veřejnost s krásou paličkované krajky. To je také jejich hlavním posláním: vracet tradiční historické řemeslo do české části Krušnohoří. Litvínovské krajkářky „Herdulky“ jsou tak pokračovatelky krajkářek, které zde působily již v 16. století. „HERDULKY“ působí pod Partnerským spolkem Litvínov.

Scházejí se každý pátek odpoledne v prostorách litvínovského zámku.

A jak začínaly? Před 12 lety, ze začátku jich byl asi dvacet. Během let některé odešly, některé zase přišly, nyní se scházejí asi v deseti. Neměly ponětí, co se skrývá pod pojmem „paličkovaná krajka“. Žádná netušila, jak ji nitě přitáhnou a upoutají tak, že tato krásná práce bude vyplňovat téměř všechen jejich volný čas a jak je bude těšit.

V minulých letech uspořádaly několik úspěšných výstav (v Litvínově, Janově, v Divadle Rozmanitostí Most, v litvínovské knihovně i v knihovně Meziboří). Významnou akcí byla účast a výstava ve městě krajky ve Vamberku. Paličkované práce nechybí už tradičně na velikonočních a vánočních akcích na litvínovském zámku. Velmi významnou událostí a oceněním pro krajkářky bylo získání v roce 2019 certifikátu Krušnohorská paličkovaná krajka. Letos mají Herdulky možnost získat ocenění Zlatý džbánek, které předává Regionální muzeum v Teplicích, a zúčastnit se vánoční výstavy v Olbernhau.

Krajkářky Herdulky se chtějí podělit o krásu, kterou vytvářejí a chtějí touto krásou rozdávat radost. Snad se jim to touto výstavou podaří. A zájemce o paličkování rády mezi sebou uvítají.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru