Z mosteckého parku Střed se ztratí toto těleso. Lidi tam čeká pestrý první máj
Biologické těleso v parku Střed. Foto: Oldřich Hájek
Co se chystá

Most - Na neotřelý prvomájový program se chystá zelené srdce města Most. V parku Střed, který se také díky podpoře Nadace Proměny Karla Komárka v blízké době začne naplno obnovovat, zmizí na měsíc oblíbené biologické těleso. Objekt, připomínající mnohým okamžiky prvních polibků, dostane zároveň nového parťáka. Nad celým místem, které ožije i zvuky, květinami nebo soutěží, se tak vznese otázka, proč se těleso vlastně vytratilo.

Biologické těleso autora Josefa Klimeše je s životem Mostu spojeno nesmazatelně od roku 1972. Teď 49 let po osazení do parku poprvé „zmizí“. Studentky a studenti z Ateliéru Přírodní materiály Fakulty umění a designu ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně vloží na objekt krychli potaženou chytře tak, aby splynula s okolím. Ojedinělá akce vyvolává vzpomínky na první rande „u klobouku“.

„K parku Střed a jeho okolí mě pojí velmi osobní vztah, protože moje rodina bydlí nedaleko na sídlišti Stovky a já sama jsem si tady v dětství hrála a dostala první pusu. Jsme nyní na dobré cestě, abychom naplnili jeden z našich záměrů vytvořit z parku tepající střed města, který propojí lidi všech generací a různých společenských vrstev,“ říká rodilá Mostečanka a členka správní rady Nadace Proměny Karla Komárka Klára Laurenčíková s tím, že důležitým krokem bude také dále promyslet volnočasové využívání parku.

Lidé nemusejí mít obavy, že by o oblíbené těleso spojené nejen s romantickými okamžiky úplně přišli. Studenti mu totiž v parku Střed vyrobí kopii. Nový parťák, jehož skupina svaří z železných drátů, bude vážit zhruba třicet kilogramů. Konstrukci přivezou z ateliéru a do země na měsíc bezpečně ukotví. Smyslem instalace je ukázat lidem, kam se předmět přezdívaný také UFO na podzim roku 2022 přesune.

„S biologickým tělesem spojují Mostečané mnoho osobních vzpomínek. Považujeme proto za důležité objekt umístit na důstojné místo a nechat ho vyniknout v otevřené ploše trávníku v severní části parku. Těleso usedne na samostatné zpevněné ploše tvořené z kamenných žulových šlapáků, které pocházejí z původního vodního prvku,“ vysvětluje Eliška Nováková z týmu architektů a krajinářů kolem Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana.

Nadace dává důraz na zapojení lidí do přeměny prostoru

Umělecká instalace vytváří ideální atmosféru pro představení poslání nadace, která klade při přetváření veřejných míst pro lepší život důraz na aktivní zapojení lidí. Nadace tak na prvního máje poskytne lidem volně k rozebrání tulipány a uspořádá soutěž. Stačí se od 1. do 8. května u přesunutého tělesa nebo kdekoliv jinde vyfotografovat a snímek poslat na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Nadace ten nejlepší odmění fotoaparátem Fujifilm Instax Mini.

Most zahajuje slunečnou sezónu symbolicky v parku Střed, který se i díky nadačnímu příspěvku ve výši 25 milionů korun trvale promění přesně tak, jak si obyvatelé města Mostu, členové místních spolků, organizací, škol a v neposlední řadě odborníci společně přáli.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru