VIDEO: Návrat do starého Mostu. V muzeu si připomeňte staré město i jednu legendu ze Zahražan
Ředitel muzea a galerie Michal Soukup u detailního modelu krovu věže děkanského kostela. Foto: Oldřich Hájek
Co se chystá

Most – V Oblastním muzeu a galerii v Mostě můžete zavítat do historie královského města pod Hněvínem. To nejlepší z depozitáře výtvarného umění uvidíte do 22. srpna v expozici Návrat do starého Mostu.

Výstava je rozčleněna na tři části, v první části jsou vzpomínky na Most, řekněme 19. a 18. století pohledem soudobých malířů a malířů počátku 20. století. V dalších dvou místnostech je potom výběr nejvýznamnějších a nejvzácnějších exponátů ze sbírky výtvarného umění. Klademe důraz na děkanský kostel v Mostě, z něhož máme největší soubor těchto exponátů,“ říká ředitel Oblastního muzea a galerie v Mostě Michal Soukup.

https://www.youtube.com/watch?v=X4-3Dn__6Rw

Vystaven je i detailní model krovu věže kostela nebo obraz neznámého autora ze 17. až 18. století Vraždění jeptišek v Mostě. K jednomu výjevu z napadení města husity se váže legenda o Zahražanskému zázraku. „Jeden z bojovníků se rozhodl mečem či šavlí rozetnout ve dví proslulou zahražanskou Madonu. Jak napřáhl ruku se šavlí a pokusil se přetnout plastiku, tak ona uhnula ráně a pohrozila bezbožníkovi mocným hlasem, načež on padl na kolena v pokoře před Pannou Marií. Tím plastika zůstala zachráněna,“ přibližuje Michal Soukup. Dnes je uložena v Národní galerii. Kromě obrazů a plastik spojených se středověkou a novověkou historií Mostu jsou například k vidění i vzácné Madony a Piety z Litvínova, Lužic, Flájí a Bedřichova Světce.

Otevřeno denně kromě pondělí od 12:00 do 18:00 hodin, So – Ne: 10:00 – 18:00 hodin.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru