V muzeu a galerii v Mostě vystavuje kickboxer a taxikář ve Velké Británii Tibor Červeňák
Foto: OMGM
Co se chystá

Most - Oblastní muzeum a galerie v Mostě představuje v galerijních prostorách výstavu malíře Tibora Červeňáka. Jeho dílo je zastoupené v řadě soukromých sbírek, ve veřejných institucích a galeriích ve světě i v České republice a má za sebou celou řadu výstav v galeriích a muzeích mnoha evropských měst i v New Yorku.

Tibor Červeňák se narodil roku 1977 v Hranicích na Moravě. Od dětských let navštěvoval ateliér medailéra a sochaře Mikoláše Rutkovského, rádcem mu byli výtvarník a pedagog Zdeněk Smejkal či malíř Jaroslav Štěpán. Vyučil se malířem – lakýrníkem a krátce studoval dálkově obor malíř – restaurátor ve Valašském Meziříčí. Přes veškerá úskalí, která ho provázela již od dětství, se držel své touhy po malování, a vedle existenčního zajištění sebe a své rodiny šel za svým snem.

Od konce 90. let začal vystavovat pod pseudonymem Valerio Ivtodagas a byl členem Unie olomouckých výtvarníků. V roce 2004 se přestěhoval do Belfastu ve Velké Británii, kde vystřídal různá povolání. Tam také navázal pětiletou spolupráci s galeristou Michaelem Flanaganem.

V roce 2009 začal, již pod vlastním jménem, vystavovat a prodávat své obrazy do soukromých sbírek. V témže roce se objevují obrazy Tibora Červeňáka ve filmu Paint (režie Ryan Tohill). V roce 2011 vrcholí jeho činnost samostatnou výstavou v New Yorku, kterou zahajuje zpěvačka a instrumentalistka Iva Bittová. V letech 2009 – 12 se vedle umělecké činnosti věnuje kickboxu, což se promítá i do jeho experimentální tvorby pod názvem Boxing Painting. Stejně jako v Belfastu také v Cardiffu, kde přesídlil v roce 2012, si přivydělává jako taxikář. V letech 2012 – 15 studoval na Bath School of Art and Design v Bath Spa University. Ve studiu pokračoval v Londýně na Chelsea College of Arts, kde získává v roce 2016 magisterský titul. Do českých výstavních síní a galerií se vrátil v roce 2019 a v současné době žije a tvoří v Praze.

Obrazy Tibora Červeňáka jsou zastoupeny v soukromých sbírkách, veřejných institucích a galeriích ve světě i v České republice. Například díla z jeho finální výstavy závěrečného roku bakalářského studia odkoupila Bath Spa University. Vystavoval také v Royal West of England Academy v anglickém městě Bristol. Zde za obraz MY Monet získal hlavní cenu za nejlepší obraz malovaný kombinovanou technikou.

Své obrazy vystavoval v galeriích nejen evropských měst (Praha, Vídeň, Stockholm, Helsinky, Paříž, Benátky, Berlín, Londýn, Bristol, Belfast), ale také v New Yorku. V roce 2019 se s velkou výstavou Koně a ženy vrátil do svých rodných Hranic do Muzejní galerie Synagoga. V českých výstavních síních a galeriích ve spolupráci se ZaZa Galerií vystavuje doposud.

Tibor Červeňák / Doteky

18. 2. – 8. 5. 2022

  • Vernisáž 17. 2. 2022 od 17 hodin
  • Oblastní muzeum a galerie v Mostě
  • Čsl. armády 1360/35, Most
  • Otevřeno denně kromě pondělí od 12:00 do 18:00 hodin, So – Ne od 10:00 do 18:00 hodin
  • Autorka výstavy: Radana Zapletalová
  • Kurátorka výstavy: Olga Kubelková
  • Fotografie: Pavel Krásenský
  • Grafické řešení: Marek Jodas
  • Vstupné: 30 Kč plné (dospělí) /15 Kč snížené (studenti a senioři)
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru