Most - Od 19. září 2017 bude v Oblastním muzeu v Mostě k vidění kopie největší rukopisné knihy světa – Codex gigas, nazývané též podle výjimečného vyobrazení ďábla jako Ďáblova bible.

Fascinující 90x50,5 cm velká kniha vážící 80 kg obsahuje 624 stran a byla napsána pravděpodobně počátkem 13. století v klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Neznámý tvůrce napsal a barevnými iluminacemi vybavil obří knihu, o jejímž původu se do dneška můžeme jen dohadovat. Odborníci se shodují, že se jedná o dílo vytvořené jednou rukou a jedním autorem se záměrem shrnout veškeré vědění do jediného díla. Ke vzniku rukopisu se vztahuje pověra o hříšném mnichovi, který se chtěl vykoupit z trestu smrti tím, že opíše Písmo svaté do největší knihy na světě za jedinou noc. Když ale zjistil, že to nestihne, povolal na pomoc ďábla, kterého pak z vděčnosti do knihy namaloval.

Kopii rukopisu, nazývaného též Knihou knih či Knihovnou v jedné knize, zhotovil pan Jiří Fogl, knihař ze Žamberka a v rámci výstavy bude promítán i doprovodný film o vniku toho unikátního díla.

Současně s celostátní akcí Týden knihoven ČR 2017 proběhne dne 10. října tematicky zaměřená přednáška.

Výstava je cílena jak pro žáky a studenty Mostecka a přilehlého okolí, tak i pro širokou veřejnost a potrvá do konce října 2017.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru