Do Žatce se sjedou nejlepší psí záchranáři, změří síly na světovém šampionátu
Hledání v sutinách. Foto: organizátoři
Co se chystá

Žatec - Řada z nich už zachránila lidské životy, mají za sebou nasazení v ostrých akcích. V rozbořených domech, po zemětřeseních, hledají ztracené v hustých lesích. Tentokrát ale elitní psí záchranáři budou v srpnu soutěžit, v Žatci se bude konat mistrovství světa.

Již šesté Mistrovství světa družstev záchranných psů FCI se v Žatci bude konat od 23. do 26. srpna. Přijede na stovku psovodů a jejich čtyřnohých parťáků z mnoha evropských zemí, nejdále to ale budou mít Japonci. „Přijede špička záchranářských psů. Přestože se jedná o soutěž, sportovní akci, berou záchranáři reprezentaci svých zemí velmi vážně. Psovodi a psi, kteří se u nás představí, mají často za sebou řadu ostrých zásahů a záchrany lidských životů,“ zve na světové klání do Žatce Helena Šabatová, prezidentka Svazu záchranných brigád kynologů ČR, který šampionát pořádá.

Soutěžit se bude ve čtyřech kategoriích. Do jednotlivých kategorií vždy nastupuje čtyřčlenné družstvo, které se skládá z vedoucího a tří psovodů. V plošném vyhledávání, při němž se hledají na velké rozloze v lese nebo nepřístupném hustém porostu pohřešovaní. V sutinovém vyhledávání, které simuluje situace po zemětřeseních nebo ve zřícených domech. Další kategorií je stopování.

Čtvrtou kategorií je pak takzvaný top, tyto týmy musí předvést umění ve všech třech dovednostech. „Vše probíhá za obtížných podmínek. Co nejvěrohodněji se simulují podmínky, které jsou pak i na ostrých zásazích. Hodnotí se taktika hledání, spolupráce, rychlost a hlavně přesnost. To jsou věci, které rozhodují i v reálném nasazení,“ pokračuje Šabatová.

Čeští záchranáři a jejich psi mají ve světě výborné jméno, mají špičkovou úroveň. Na světovém šampionátu budou Českou republiku reprezentovat tři družstva. Šampionát bude probíhat v terénech v okolí Žatce a na sutinovém trenažéru ve Chbanech. Psi ale také budou předvádět poslušnost a dovednost, což je základem pro každého dobrého čtyřnohého záchranáře. Absolvují řadu těžkých překážek a zkoušek, tato část šampionátu je pro diváky přístupná, bude se konat na fotbalovém hřišti v Libočanech. „Všechny diváky srdečně zveme, pejsci jsou na skvělé úrovni, jejich cvičení bude pěkné na koukání,“ uzavírá Helena Šabatová.

Program 6. MS záchranných psů družstev

ČTVRTEK – 23. 8. 2018
19:00 - 20:00 slavnostní zahájení světového šampionátu

PÁTEK - 24. 8. 2018
Od 8:00 celý den (stopy, plošné vyhledávání, sutinové vyhledávání, poslušnost/dovednost)

SOBOTA – 25. 8. 2018
Od 8:00 celý den (stopy, plošné vyhledávání, sutinové vyhledávání, poslušnost/dovednost)

NEDĚLE – 26. 8. 2018
Od 8:00 poslušnost/dovednost
11:00 vyhlášení výsledků – slavnostní zakončení

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru