Hlavní hvězdou podzimní slavnosti v Nové Vsi v Horách budou brambory
Ilustrační foto: CC0
Co se chystá

Nová Ves v Horách - Vloni jeřabiny, letos budou tématem podzimních horských slavností brambory. Plodina, která bývala základem obživy obyvatel Krušných hor, se stane základem originální kulinářské show a poslouží i jako surovina pro soutěž o nejlepší bramborák. Pestrý program v Nové Vsi v Horách na Litvínovsku začíná v sobotu 22. září ve 13 hodin a je součástí česko-německého projektu zaměřeného na poznávání zapomenutých tradic Krušných hor.

„Cílem společného česko-německého projektu je poznávání zapomenutých tradic obyvatel Nové Vsi v Horách a blízkého Seiffenu. Tentokrát se pokusíme oživit některé kulinářské zvyky našich předků na obou stranách hranice. Brambory jsou typickou plodinou chudých polí Krušných hor a byly základem stravy jejich obyvatel,“ říká starosta Nové Vsi David Kádner.

Součástí slavností je proto soutěž o Nejlepší Krušnohorský bramborák. Pokud se chcete zúčastnit, doneste svůj bramborový výtvor ve 13 hodin, kdy celý program odstartuje starosta obce společně se Švejkem a říznou muzikou. Do Nové Vsi v Horách dorazí také restauratérka Věra Bauerová z Libochovic, která připraví pro návštěvníky originální bramborové menu. Jako předkrm se bude bude podávat bramborový tatarák s česnekovými bagetkami, hlavním chodem bude bramborové pyré s černým kořenem a jako dezert sladké kecínky. „Kecínky jsou typické krušnohorské jídlo z brambor a podmáslí, na české straně hor ale už trochu zapomenuté. Jedly se naslano i nasladko. Zkusíme je návštěvníky znovu naučit připravovat a oživit tento starý recept,“ prozradila Libuše Novotná Pokorná z Nové Vsi v Horách.

Během odpoledne dojde i na jeřabiny, kterým byla zasvěcena loňská podzimní slavnost. Ve 14.30 hodin startuje pokus o vytvoření největšího počtu metrových jeřabinových náhrdelníků. O zábavu se během odpoledne postará Švejk v podání známého plzeňského herce Přemka Kubišty a Švejkovo c.k. TRIO. Děti pobaví pohádka Divadla BezeVšeho. Chybět nebudou stánky s občerstvením a regionálními výrobky, řemeslné stánky s tvořivými dílničkami a kvízová soutěž v parku.

Organizátoři zároveň vyzývají obyvatele a návštěvníky, aby se přišli na slavnosti pochlubit svými domácími výrobky, ať už jde o med, kompoty či nakládanou zeleninu. Své dobroty můžete přinést na obecní úřad do pátku nebo případně přímo na slavnost v době od 11 do 12.30 hodin.

První akcí česko-německého projektu, podpořeného v rámci Fondu malých projektů Euroregionu Krušnohoří v Programu přeshraniční spolupráce ČR - Sasko, Evropský fond pro regionální rozvoj, byly červencové Novoveské letní slavnosti. Projekt uzavře připomenutí hornických tradic a vánočních zvyků ve Freibergu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru