Mostecká házenkářka pomohla vytvořit zajímavou publikaci o proměně krajiny po těžbě
Dominika Müllnerová. Foto: PKÚ
Zajímavosti

Most – Tvář Dominiky Müllnerové zná většina z vás ze sportovních rubrik jako výbornou házenkářskou brankářku prvoligového týmu Černých andělů z Mostu a členku národní reprezentace. Málokdo ale ví, že je již několik let, řečeno sportovní terminologií, také posilou Palivového kombinátu Ústí nad Labem (PKÚ), konkrétně střediska Kohinoor, spravujícího jezero Most. A také tou, která měla za českou stranu na starost česko-saský projekt Nová tvář budoucí krajiny a stala se spoluautorkou zajímavé publikace.

Její křest proběhl v Mostě v rámci posledního workshopu dlouhodobého projektu Nová tvář budoucí krajiny. „Připravili jsme brožuru, která dokáže i laikům zajímavým způsobem poskytnout pohled na to, jak se během desetiletí postupně proměňovalo česko-saské příhraničí. Jestliže chceme vytvářet budoucnost, je dobré znát také historii, tedy minulost i současnost regionů, které ovlivnila těžba nerostů, hlavně hnědého uhlí,“ uvedla Dominika Müllnerová, vedoucí oddělení správy a rozvoje území jezera Most na středisku Kohinoor.

Na projektu spolupracoval kolektiv odborníků PKÚ se specialisty Technické univerzity ve Freibergu. Cílem byla výměna zkušeností s útlumem hornické činnosti, které se povedlo nasbírat za uplynulých mnoho let v českém i saském Podkrušnohoří, a především s tím, co všechno je třeba udělat po jejím ukončení. Jak vznikají a jsou realizovány revitalizační i resocializační programy, umožňující území postižené těžbou využít zejména pro rekreaci a aktivní odpočinek.

Brožury v českém a německém jazyce je možno získat zdarma v Informačním centru v Mostě.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru