Práce recepční a asistentky je už nenaplňovala, tak si otevřely bezobalový obchod
Zleva: Katka Bobková a Anna Pášová ve své bezobalové prodejně. Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Teplice – Ve středu 10. července dopoledne byl v Teplicích otevřený první bezobalový obchod. V ulici U Nádraží ho zprovoznily Katka Bobková a Anna Pášová, které ho pojmenovaly Na Hrášku. Pro obě mladé ženy jde o podnikatelský křest, ale svému projektu pevně věří. „Když jste absolutně přesvědčená, že to, co děláte, je správná věc, je to motor, který vás žene dopředu,“ odpovídá Katka na otázku, zda neměly strach pustit se do podnikání.

Obě dřív pracovaly u stejné ústecké firmy jako recepční a asistentka. Podle Anny je ale práce nenaplňovala a hledaly, jakou cestou se vydat. „V Ústí už bezobalový obchod je. Chodily jsme tam nakupovat, záviděly a říkaly si, že by bylo dobré, kdyby takový byl i v Teplicích. Až jednou Katka přišla a řekla: Proč čekat, až to tady někdo udělá. Pojďme takový obchod otevřít my!“, vzpomíná Anna na Katčino rozhodnutí, které vše odstartovalo.

Věci nabraly rychlý spád. Najít prostory, vybavit je, což je v základu odlišné od standardních prodejen, protože v bezobalu lidé nakupují do svých vlastních, donesených dóz, textilních sáčků nebo sklenic. A dokonce si tu mohou v případě potřeby takové obaly koupit. Majitelky prodejny se při zařizování prostor řídily manuálem, který k tomu účelu vydalo ministerstvo. Částečně čerpaly inspiraci z podobných provozoven, které už fungují a jsou úspěšné. Především se ale řídily svými zájmy, představami a citem.

Určitý problém vidí v počtu parkovacích míst, kterých je v ulici U Nádraží velký nedostatek. Podnikatelky se sice snažily oslovit vedení města, zda by mohly získat rezervaci na parkovací místo, ovšem cenový požadavek ze strany města byl podle nich přemrštěný. „Víte, my nejsme další kadeřnictví v tomhle městě. Když jdete ke kadeřnici, můžete zaparkovat na druhé straně města a dojít to pěšky. Ale v momentě, když máte tašku plnou prázdných obalů, sklenic, krabiček a už to má svoji váhu, natož, když od nás odcházíte a máte to naplněné. Takže z toho důvodu jsme chtěly tu rezervaci tady mít,“ vysvětluje Anna k situaci. Obě ale věří, že se třeba později dokážou s městem nějak domluvit.

Plány do budoucna zatím drží při zdi a snaží se, aby v počátku vše fungovalo, jak má. „Začaly jsme s určitým počtem položek a chceme hledat dál nové způsoby. Ne každý dodavatel dokáže fungovat na bezobalové bázi. Někteří nám dodávají zboží ve vratných obalech, my jim obaly vrátíme prázdné a oni nám je zase naplní. Ale někteří to ještě neumí. Takže to bude zpočátku o hledání řešení, cest a možností,“ uzavírá Anna.

1107prodejna2

První bezobalový obchod v Teplicích. Foto: Ilona Kaulfuss

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru