Spisovatel Jakub Bouda z Mostu dokončil desátou knihu. Přenese vás znovu do světa fantasy
Jakub Bouda vydává čtvrtý díl ze ságy Aforkalypsa. Foto: archiv JB
Zajímavosti

ČR – Spisovatel, muzikant, fejetonista a glosátor aktuálního dění Jakub Bouda vydává svoji desátou knížku. S psaním zatím nehodlá přestat, v hlavě už ale má i myšlenku, že by mohl scénáristicky pomoci na svět nějaké videohře či divadelnímu kusu. Uvidíme někdy na Netflixu seriál podle některého jeho fantasy knížky?

S Jakubem Boudou, který pochází z Mostu a v současné době žije na jihu Čech, jsme si povídali o jeho aktuální knížce ze ságy Aforkalypsa s podtitulem Horší než oni i dalších plánech.

Můžete napsat, o čem knížka je?

Částečně ano. Jelikož se jedná o čtvrté pokračování ságy Aforkalypsa (plánováno 11 dílů), mohu prozradit, že čaroděj Rumblitz tentokrát stojí dlouho mimo děj, zatímco jeho syn, vládce Aquilonie Crabathor odráží nájezdy Vikingů. Mezitím se ale darebné síly snaží usurpovat trůn, čemuž nakonec zabrání princ Yorik a jeho nevšední přátelé.

Kde jste bral inspiraci?

Já už inspiraci nikde neberu. Ono to tak nějak žije ve mně. Celkově bude příběh Aforkalypsy velice rozsáhlý, takže každý další díl je tak trochu inspirovaný tím minulým, aby to do sebe zapadalo. Ale jinak jako vždy čerpám ze světové historie a snažím se to vtipně parodovat. Také si občas rýpnu do jiných děl. Takže čtenáři navštíví Sedmanskou říši, zatímco v Aquilonii řádí LUDRA, v čemž by fanoušci mohli poznat HYDRU z Marvelu.

Co dalo nejvíc práce?

Nejvíc práce dá vždycky vymyslet něco nového. Trpajzlíků a elfů jsou všude plné sběrny papíru. Takže po večerech sedíme s manželkou a vymýšlíme nové rasy a zajímavá jména. Tentokrát díky Vikingům na scéně frčí příjmení s koncovkou -son. Ostatní už je vyloženě zábava a já lepší trávení volného času už ani neznám. Takže o práci bych tady snad ani nemluvil.

Když je desátá, je to větší důvod k oslavě?

Když jsem si to před pár dny uvědomil, napadlo mě jen „ty jedeš.“ Ale nějakou váhu tomu nedávám. Mám radost z každé knížky, kterou dopíšu, takže nic extra nechystám. Možná až dopíšu poslední díl této ságy, pouvažuji nad oslavou. Zatím jsem ale zhruba v půlce, takže žádnou paniku.

Vzpomenete si, kdy jste dostal nápad na první knížku?

No jéje. Dokonce si pamatuju, když jsem dostal první nápad něco napsat. Bylo to v roce 1998 a byla to povídka o tramvajákovi, který se stal nájemným vrahem. Poslal jsem to pár kamarádům, a protože se líbila, napsal jsem další. Až jich bylo na knihu.

A co bude dál?

Dál? Tak to máme jednoduché. V létě by měl vyjít pátý díl s názvem Tantrická síla, na Vánoce asi díl šestý – Soumrak mágů. A tak dál, až do konce. A až dopíšu Aforkalypsu? Rozhodně mám v plánu ještě jednu knihu povídek a pak už plány končí. Možná scénář k videohře, možná něco pro divadlo. A třeba zůstanu ve fantasy světě anebo zkusím sci-fi. Ale kdo ví. Třeba napíšu autobiografii Jak jsem zabil premiéra :-D

Poslední otázka: chci si knížku i ty předchozí přečíst, kde je seženu?

Tuhle otázku jsem čekal. A jsem rád, že po letech mohu říct, že v knihkupectví. Veškeré knihy ze ságy Aforkalypsa lze zakoupit na portálu www.fantasyobchod.cz nebo přímo u nich na pobočkách. Ale pro mostecké je asi jednodušší ten portál, protože než dojedou po D1 do Ostravy, dopíšu mezitím další díl.

Mám nové webové stránky www.jakubbouda.eu, kde jsou veškeré potřebné informace, jak o mně, tak o knihách, takže pokud má někdo zájem, může si moje dílo nastudovat.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru