Před 100 lety se narodil výtvarník Zdeněk Sýkora. V Litvínově ho připomínají mozaiky v Citadele i na ulici
Znovuobjevená mozaika v Citadele. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Litvínov, Louny - 3. února 1920 se narodil malíř a vysokoškolský pedagog docent Zdeněk Sýkora, který se trvale zapsal do poválečného československého, českého i světového umění.

Dnes patří k světovým průkopníkům využití počítače při přípravě výtvarného díla a jeho práce jsou zastoupeny v mnoha významných sbírkách moderního umění.

10. prosince 1991 bylo lounskému rodákovi uděleno ocenění Čestný občan města Loun, v roce 2003 ho francouzský ministr kultury vyznamenal titulem Rytíř řádu umění a literatury a roku 2005 obdržel rakouskou cenu Herberta Boeckla za celoživotní dílo.

Současnou poctou je právě začínající výstava „Zdeněk Sýkora 100“ v pražském Schönkirchovském paláci, kterou až do 21. března 2020 pořádá Galerie Zdeněk Sklenář.

Asi největší dílo, které má připomínat památku výtvarníka Zdeňka Sýkory, je černobílá mozaika před Vrchlického divadlem v Lounech. V Litvínově ho připomíná mozaika v Citadele, která byla dlouhou dobu považována za zničenou. Při rekonstrukci ji našli pod sádrokartonovou příčkou. Další jeho instalace je na chodníku a zdi ve Studentské ulici u obchodů naproti Sokolovně.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru