Výtvarník Josef Šporgy z Orasína na Chomutovsku, který tvoří mimo jiné grafiky Havla, daroval veřejně knížeti jeden ze svých obrazů. Foto a video na stránce: Lucie Bartoš
Zajímavosti

Kadaň - Na oslavy 30 let od návštěvy Václava Havla na severu dorazil v pátek i kníže Schwarzenberg. V kadaňském Orfeu byl jedním z těch, kdo na akci senátora Přemysla Rabase vzpomínali na někdejšího prezidenta, ochutnávali „yermelin“ od bývalého tibetského lámy nebo sledovali divadelní výstup s hnědou hmotou rozmatlávanou po pódiu i tělech herců.

HAVEL NECHTĚL POLÍVKU OD „PROTICIGANISTŮ“

Karel Schwarzenberg byl překvapením pro řadu přítomných, v programu totiž avizován nebyl. Přispěl ale hned v úvodu řadou historek. Vzpomněl třeba na to, jak spolu s Havlem hledali hostinec po přednášce v Litvínově. „Na venkově tehdy moc hospod nebylo. Hledali jsme, kde bychom dostali aspoň polívku. Konečně jedno světlo někde svítilo, hospoda otevřená. Jenže – na dveřích byl nápis ´Cikánům vstup zakázán´. Tak se ptal: Myslíte to vážně? Řekla: ´Ano´. Tak sorry, tady nemůžu zůstat, a jeli jsme dál,“ popsal kníže.

„Je Valentýn, říkal jsem si, kde je to propojení, a když se tu setkávají lidé, kteří mají blízko k pravdoláskařům, tak se do toho Valentýn tak nějak rovněž promítá, takže proč ne zrovna dneska. Chtěli jsme zavzpomínat na okamžik, kdy po revoluci Václav Havel přijel do Chomutova a do Kadaně a jak se od té doby region proměnil a jak se změnila společnost,“ nastínil v úvodu Přemysl Rabas smysl únorové akce, kterou se rozhodl uspořádat.

Na třicet let starém videu z návštěvy Havla, které se hostům mimo jiné promítlo, hovořil i tehdejší porevoluční starosta Chomutova Karel Mrázek, kterého mohli lidé spatřit i v publiku. Na prvním snímku níže je v roce 1990 v dokumentárním filmu, na druhém pak z nynějšího pátečního večera v Kadani.

 DSC1264

 DSC1270

PRVNÍ POREVOLUČNÍ STAROSTA CHOMUTOVA

„Neměl jsem k němu blízko,“ řekl nyní o Havlovi a hned dodal: „Byla to pro mě veliká persona.“ Někdejší čelní politik severočeského města se také zamyslel, proč jsou tady „lidé trochu jiní“, z čehož měl prý Havel větší srdcebol než ze zničeného životního prostředí. Jaký přesně byl jeho vztah k „prorokovi pravdy a lásky“ a jak neplánovaně se dostal do čela města, si můžete poslechnout ve videu.

https://www.youtube.com/watch?v=AafUCi5KgVQ

Netradiční formou se zpracování Havlových textů ujal divadelní soubor Špenát a kedlubna. Hnědou hmotu, která „cosi“ připomínala, házeli přitom nejprve do kyblíků, pak i na zem a nakonec se jí i navzájem potírali nebo napsali nápis „Svoboda“ na pódiové parkety. „Jde to umýt vodou. Je to běžná keramická hmota, co se používá ve výtvarce,“ reagovali po skončení na dotaz redakce.

https://www.youtube.com/watch?v=p32O_pkPK8Y

Havlovu podporu svobody Tibetu si v kadaňském kulturním domě připomněli i gastronomicky. Bývalý tibetský láma usazený v Česku, Sonam Tsering, dorazil z Prahy, aby dal ochutnat momo knedlíčky, s masem i vegetariánské, a také yermelín – vítěze loňské soutěže nakládaných hermelínů.

 DSC1334

 DSC1305

Akci si nenechala ujít ani někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, která na Chomutovsku působila dlouhá léta. Mezi hosty se objevil i dřívější chomutovský primátor Daniel Černý a mnoho dalších místních osobností.

PRINC CHARLES A ZACHRÁNCE JEZEŘÍ

Velká pozornost se dostala také bývalému starostovi Hory Svaté Kateřiny Petru Pakostovi, který kdysi zachránil zámek Jezeří. Vřele se s ním objala někdejší kastelánka Červeného hrádku Věra Stejná, ale také Džamila Stehlíková: „Až jsem z toho dojatá, že se zde můžeme potkat,“ řekla posléze redakci s tím, že ona sama chodila na demonstrace od roku 1988. Prozradila, že Petr Pakosta ještě asi před rokem napsal dopis Charlesovi, který zde byl v roce 1991 právě v souvislosti s Jezeřím. Vždy se totiž zajímal o ekologii. Součástí Charlesova doprovodu byl tehdy také Karel Schwarzenberg, kancléř Václava Havla.

Teď mu prý napsal, že „to sice proběhlo, máme tady svobodu, ale stále jsme v ohrožení. My, obyvatelé, kteří bydlí na uhlí. A znovu pozval Charlese na zámek Jezeří. Kancelář odpověděla, Petr čeká… Ale jak před chvílí řekl odcházející Karel Schwarzenberg: Někdy je to biologický problém, já jsem prostě unavený… Myslím, že Charles nepřijede,“ doplnila.

 DSC1149 vyrez

Džamila Stehlíková přinesla také knihy, které se dle jejích slov prezentovaly v Knihovně Václava Havla zhruba před týdnem. „Berte to jako dárek za vaši dnešní vzpomínku na Václava Havla,“ řekla lidem a vybídla je, ať si rozeberou publikace.

 DSC1238

 DSC1287

Podrobnosti k akci najdete na facebookové stránce události zde.

  • Autorka: Lucie Bartoš
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru