O dostatek roušek v Obrnicích se starají místní ženy
Zdroj: ICVA Obrnice
Zajímavosti

Obrnice - V Integrovaném centru volnočasových aktivit (ICVA) v Obrnicích, které slouží místním obyvatelům ke kulturnímu a společenskému vyžití a je zde umístěna i knihovna, je i v těchto dnech rušno. A to přesto, že vzhledem k vládou nařízenému omezení volného pohybu osob v souvislosti s pandemií koronaviru je centrum pro veřejnost uzavřeno a žádné akce se nekonají.

Navzdory tomu se ve všední dny od rána do odpoledne ozývá za okny typický zvuk kmitání jehel šicích strojů. Obsluhují je dvě zaměstnankyně centra a dvě dobrovolnice, které vyrábějí roušky. Další dvě dobrovolnice roušky šijí doma. „Látku a nitě nám zakoupila obec, roušky rozdáváme místním obyvatelům, zejména seniorům,“ vysvětlila správkyně centra Lucie Cabová.

Roušky ženy začaly šít už v polovině března, vyrobily jich dosud více než 400. „Chci moc poděkovat zejména naším dobrovolnicím, paní Hance a Laďce, které se nabídly a bez nároku na odměnu šijí doma roušky a poskytují nám je. Roušky roznášíme zejména po sídlišti Nová výstavba. Zvoníme na seniory. Když nejsou doma nebo neotvírají, v sáčku jim roušku vhodíme do poštovní schránky. Roušku od nás dostane i každý, koho potkáme na ulici bez ní,“ upřesnila Lucie Cabová.

Další „šicí studio“ v Obrnicích vzniklo v místní mateřské škole. I ona je kvůli koronaviru zavřená, nicméně učitelky a správní zaměstnankyně pod vedením ředitelky Vladimíry Pechanové také nezahálejí. „Šijeme na vlastních strojích, začínají už ale stávkovat. I látku používáme z vlastních zásob, další metry nám dodala obec. Adresáty roušek, kterých jsme už vyrobily stovky, jsou pracovníci obecního úřadu, místních technických služeb, Obrnického centra sociálních služeb, Městské správy sociálních služeb v Mostě, ale také například řidiči městské hromadné dopravy,“ vyjmenovala ředitelka.

Skupinou, kterou koronavirus ohrožuje nejvíce, jsou senioři. I proto se opatření obce zaměřují z velké části na ně. Na webových stránkách www.ouobrnice.cz senioři najdou telefonní čísla, kde se dovolají pomoci. „Po dobu nouzového stavu seniorům nabízíme například možnost zajištění základních potřeb, nákupu základních potravin nebo obstarání léků na předpis formou e-receptů, a to nejpozději do druhého dne od objednávky. To vše pochopitelně zdarma,“ potvrdil obrnický starosta Stanislav Zaspal.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru