VIDEO: Mostečan představil N-roušku. Ústenka se dá vytisknout a využívá materiál, který nedojde
Jiří Nedvěd s N-rouškou. Foto: archiv J. N.
Zajímavosti

Most – V boji se světovou pandemií nového koronaviru by mohl pomoci i aktuální nápad z Mostecka. Jiří Nedvěd, projektant a mostecký zastupitel, navrhl a již nabízí takzvanou N-roušku. Zjednodušeně jde o plastový držák na roušky z papírových kapesníků, který si může vytisknout kdokoliv na 3D tiskárně.

Kdo používá klasické látkové roušky, musí neustále řešit problém s jejich sterilizací. Manipulace s nimi může přinést i jisté nebezpečí kontaminace. „Pro ty, co mají 3D tiskárnu, mám na tento problém řešení,“ říká Jiří Nedvěd. Jeho N-rouška využívá dostupných třívrstvých papírových kapesníků, které mají stejné vlastnosti jako papírové roušky, jsou vždy dostupné a bezpečně se vyměňují.

https://www.youtube.com/watch?v=xZoKySksdx0

Potřebné podklady na tisk, které jsou zdarma ke stažení, zveřejnil na své stránce (najdete na tomto odkazu), komunita „printerů“ se nápadu hned ujala. „Naše stránky mají po dvou dnech 2270 návštěv a 400 stažení modelu. Takže možná brzo někoho potkáme na ulici v N-roušce,“ dodává Jiří Nedvěd.

Momentálně navíc čeká na nabídku ze vstřikovny plastů, kde by se dala řešit průmyslová velkovýroba.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru