Koronavirová krize: Jak se žije v této době v nejsevernějším českém dětském domově?
I zde platí nepsané pravidlo, že starší děti dohlížejí na ty mladší. Foto: DD a ŠJ Lipová u Šluknova
Zajímavosti

Ústecký kraj - Kvůli pandemii covid-19 je několik týdnů dětský domov Lipová u Šluknovav preventivní, dobrovolné karanténě. Děti nejezdí na pobyty mimo zařízení a nemají ani vycházky, veškerý svůj čas tráví v areálu dětského domova. To klade zvýšené nároky především na denní vychovatele. Ti se o děti musí reálně starat dvanáct hodin denně.

"Vzhledem k tomu, že v každé skupině je osm dětí různého věku, je práce velmi náročná. Zejména pak při plnění úkolů zadaných školou. Vychovatelé se dopoledne mění v učitele, odpoledne se musí postarat o volný program dětí. Vzhledem k tomu, že děti neopouštějí areál, je to práce velmi náročná. Nemluvě o tom, že všichni vychovatelé už odsloužili desítky přesčasových hodin. Výchovní pracovníci se společně s dětmi snaží ve svém volném čase opětovat pomoc druhým tím, že také šijí roušky či pečou koláče pro ozbrojené složky, které v současné době hlídají hranice," přibližuje život v dětském domově během koronavirové krize ředitel Leoš Moravec.

"Rovněž se v našem dětském domově změnila hygienická opatření, která jsou spojená se současnou krizovou situací. Děti a zaměstnanci nosí roušky, k dispozici je dezinfekce rukou. Pomohl nám i Nadační fond Albert, jehož prostřednictvím jsme získali generátor ozonu. Ten dezinfikuje rodinné skupiny a společné prostory dětského domova. Náročnou situaci zvládáme a doufáme, že se již v brzké době budeme moci vrátit k normálu," dodává.

Velké díky patří podle Leoše Moravce všem zaměstnancům a dalším lidem, kteří v této nelehké době s plným nasazením pomáhají potřebným. "Děkuji Nadaci Terezy Maxové, Tomášovi Slavatovi, NF Albert a občanům Lipové, kteří pro naše děti šili látkové roušky a dalším lidem, kteří nám v této nelehké době pomáhají. V neposlední řadě děkuji našemu zřizovateli Ústeckému kraji, který od počátku krizového období s naším dětským domovem spolupracuje, nabízí pomoc a zásobuje nás ochrannými pomůckami a dezinfekcí," dodává ředitel.

Dětský domov v Lipové u Šluknova je nejsevernějším dětským domovem v České republice. Žije zde v sedmi rodinných skupinách 56 dětí, o které se stará 42 zaměstnanců (vychovatelé, tety noční, kuchařky, údržbáři, sociální pracovnice aj.)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru