V tichu odešla mostecká taneční legenda Karel Sarközi
KAREL SARKÖZI odešel ve věku 53 let.
Zajímavosti

Most - Dne 4. července 2020 odešla náhle ve spánku jedna z nejvýraznějších osobností v taneční oblasti 80. až 90. let a talentovaný mostecký choreograf KAREL SARKÖZI ve věku 53 let.

Své pedagogické začátky v oblasti tance předával v Domě dětí a mládeže v Mostě, ale pronajímal si také mostecké tělocvičny a sály, kde postupně vychoval obrovskou základnu mladých tanečníků ve věku od 5 do 25 let. Organizoval taneční tábory pro děti a pod jeho vedením vznikly taneční skupiny STYL, PŘEDSTYL A STYLÁČEK, kde se děti seznamovaly s různými styly moderního tance. Jeho nadšení pro tanec bylo strhující, a tak se základna tanečníků neustále rozrůstala, a to nejen v Mostě. Jeho pedagogická taneční činnost slavila úspěchy i v Německu, kde stejně jako v České republice, pořádal taneční turné s dětmi.

V té době také úzce spolupracoval převážně na výuce jazz dance se světoznámým tanečníkem a choreografem Frankem Towenem, u kterého studovali techniku stepu takové hvězdy jako Helena Vondráčková a Jiří Korn.

Karel Sarközi byl ale všestranným tanečníkem, a tak, kromě všech zmíněných aktivit, působil v 80. letech v Krušnohorském divadle v Teplicích jako člen baletního souboru.

Mezi nejznámější choreografie, které vznikly pod vedením Karla Sarköziho, patřil bezesporu Tanec s klobouky, inspirovaný americkým muzikálem „A Chorus Line“, který uvedlo Divadlo v Mostě. Na jevišti tančily stovky dětí na píseň New York New York se zlatými klobouky v ruce.

Koncem 90. let pan Karel Sarközi zrealizoval v Mostě bezpočet tanečních představení a koncertů, jejichž hvězdami byli například Lucie Vondráčková, Michal David, Josef Laufer, Leoš Mareš, včetně hudebních skupin. Součástí těchto koncertů bylo vystoupení tanečního studia Karla Sarköziho. Tyto akce měly v Mostě velký úspěch, a tak nebylo výjimkou, že během jednoho odpoledne proběhly tyto akce dvakrát ve vyprodané sportovní hale s bezmála tisíci diváky v hledišti.

Karel Sarközi také kromě tance miloval cestování a moře, což se na čas stalo i jeho pracovní náplní, když se svou cestovní kanceláří pořádal zájezdy pro rodiny s dětmi po Evropě.

Pohyb byl jeho životní náplní, a tak, když zrovna netančil, rád chodil na procházky se svým milovaným psem.

Je smutné, že svůj temperament, taneční nadání a lásku k pohybu mohl předávat tak krátkou dobu. Vychoval několik generací tanečníků a pro svůj osobitý přístup i humor byl jako pedagog a člověk velmi oblíbený. Miloval lidi a „prkna, jež znamenají svět“.

Tento nekrolog vznikl pro všechny ty, kterým Karel Sarközi protnul a třeba i změnil jejich životní cestu, ať jako pedagog nebo kamarád, aby spolu s rodinou a s námi, kteří jsme mu byli v různých životních etapách nablízku, věnovali tomuto neobyčejnému člověku tichou vzpomínku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru