Mají srdce na pravém místě: Pět stovek dobrovolníků pomáhá zvládnout epidemii v Ústeckém kraji i za jeho hranicemi
Dobrovolnice Aneta: "Hlásím se ze své první noční dvanáctky v Domově pro seniory v Děčíně." Foto zdroj: Krajský úřad Ústeckého kraje
Zajímavosti

Ústecký kraj - Téměř 500 dobrovolníků se od 1. října 2020 přihlásilo na četné výzvy a volání o pomoc k nezištné pomoci v Ústeckém kraji. Lidé se mohli a stále mohou sami registrovat v databázi Krajského koordinačního centra dobrovolnické pomoci.

Z dosud registrovaných je již více jak 135 proškolených a nejméně 108 dobrovolníků již aktivně pomáhá, kde je třeba, především v nemocnicích, domovech pro seniory, ale i jednotlivcům v obtížné životní situaci související s epidemií onemocnění Covid-19. Každý dobrovolník před svým zapojením do činnosti prochází vstupním školením a je pojištěn.

Lidé z celého Ústeckého kraje reagují od 1. října na výzvy ve sdělovacích prostředcích i na sociálních sítích k zapojení se do pomoci. Současná vlna solidarity je obdobná jako na jaře letošního roku. Nyní jsou však dobrovolníci žádáni nejvíce v ústavních zařízeních, jako jsou nemocnice a domovy pro seniory, kde z důvodu nákazy samotného zdravotnického a pečovatelského personálu dochází v některých případech k nedostatku kapacity pro zajištění nezbytných činností souvisejících s péčí o pacienty a klienty.

3011dobrovolnici1

Dobrovolnice Milada se zapojila v Domově se zvláštním režimem v Terezíně. Foto zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje

Pomocných rukou je potřeba nejen při pečovatelské činnosti, ale i při úklidu, převlékání lůžek, pomoci v kuchyni, na recepci v domově pro seniory, při rozvozech jídla a ochranných pomůcek i při pomoci se stravováním jednotlivých klientů a pacientů. Při pomoci jednotlivcům či rodinám v domácím prostředí dobrovolníci zajišťují nákupy, vyzvedávají léky, pomáhají s drobnými domácími pracemi. Dobrovolníci se také pasují do rolí pomocníků s distanční výukou či doučováním.

V neposlední řadě se dobrovolníci starají i o psychickou podporu především lidí upoutaných na lůžko nebo osamělých, a to prostým popovídáním a rozptýlením všedních starostí a obav v současné situaci. V menší míře než při jarní vlně koronaviru, ale přesto se o poskytnutí pomoci hlásí i jednotlivci, především senioři s potřebou pořídit nákup nebo vyvenčit pejska.

Většina zapojených lidí neváhá pomoci i mimo region, ve kterém žijí. Ochota dojíždět do sousedního okresu i padesát kilometrů od bydliště není výjimkou. I díky tomu se dostává pomoci v potřebných oblastech. Nejvíce dobrovolnického potenciálu je k dispozici pro Ústecko (240), dále pak pro Děčínsko (85) a Teplicko (60). Bez podpory dobrovolníků však nezůstává ani Mostecko (35), Chomutovsko (20), Kadaňsko (15), Litoměřicko (10) a Lounsko (3).

V řadách dobrovolníků mírně převažují ženy (60 %). Hlásí a zapojují se lidé všech věkových kategorií (od 17 do 76 let), přičemž nejpočetnější skupina pomáhajících je ve věkové kategorii 30-50 let. Motivace lidí hlásících se k pomoci není záhadou. Mnozí vnímají náročnost situace a jednoduše nejsou lhostejní. Jsou si vědomi svých možností a neváhají je nabídnout. Hlásí se často i lidé, kteří s ohledem na platná protiepidemická opatření nemohou vykonávat svoji profesi.

Pomoc dobrovolníků aktuálně využívá 21 organizací, ohlasy jsou veskrze pozitivní, např. ředitelka Domova se zvláštním režimem v Terezíně Jana Ryšánková napsala: „Spolupráce s dobrovolnickým týmem je úžasná. My už se překlápíme do druhé půlky, to nejhorší je za námi. A nikdy bychom to takhle nezvládli, kdyby nepřišli ti skvělí noví "kosmonauti" na naší terezínskou planetu. Díky.“

Samotní dobrovolníci nasazení v pomyslné první linii komentují náročnost práce, vyjadřují obdiv nad úsilím personálu v nemocnicích a ostatních zařízeních, podtrhují zážitky vlastní užitečnosti a smyslu pomoci, ke které se nabídli. To je často zásadní odměnou pro dobrovolníka za jeho skutečně nezištnou pomoc, o které mnozí nepotřebují mluvit. Prostě dělají, co je potřeba a co dovedou.

O koordinaci požadavků organizací i jednotlivců a zapojování dobrovolníků do jednotlivých organizací od jejich proškolení, pojištění a následnou podporu v terénu se stará Krajské koordinační centrum dobrovolnické pomoci v Ústeckém kraji, které zastřešuje lokální dobrovolnická centra, jejichž pracovníci sami v aktuální situaci působí jako dobrovolníci nad rámec svých běžných pracovních povinností. Dobrovolnictví má v Ústeckém kraji letitou tradici.

První dobrovolnické centrum zde vzniklo v roce 1999 v Ústí nad Labem. Záhy se v dalších městech rodila lokální dobrovolnická centra, která fungují dodnes, například Slunečnice v Děčíně, RADKA v Kadani, dobrovolnické centrum při Diakonii ČCE v Mostě nebo dobrovolnické centrum při organizaci ADRA v Chomutově. Nejmladším, ale o to akčnějším dobrovolnickým centrem je spolek Spolu proti samotě v Teplicích, který vznikl před rokem.

Záštitu dobrovolnictví v regionu poskytuje Ústecký kraj, který zahrnul koordinační centrum do svých struktur krizového řízení. V souvislosti se zvládáním epidemie COVID-19 deleguje na koordinační centrum řízení zdrojů dobrovolnické pomoci a též přispívá hmotnou pomocí v podobě poskytnutí desinfekčních a ochranných osobních prostředků dobrovolníkům.

Pro každého dobrovolníka vstupujícího do zařízení s rizikem nákazy je tak zajištěn balíček pomůcek v podobě respirátoru, ústenek, ochranného obleku, ochranných brýlí, štítu, rukavic, návleků na boty. V reakci na potřebu distribuce těchto prostředků v kraji a zajištění dobrovolnické pomoci lidem v nouzi daruje centru též Ústecký kraj starší osobní vozidlo Škoda Fabia ze svého stávajícího vozového parku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru