Dobrovolníci pomáhají v Domově Alzheimer v Mostě, kvůli covidu chybějí zaměstnanci
Foto: dobrovolnice v Domově Alzheimer Most
Zajímavosti

Most - Dobrovolnické centrum Diakonie Most spolupracuje s Krajským koordinačním centrem dobrovolnické pomoci a díky tomu může posílat krizové dobrovolníky do zařízení, ve kterých mají kvůli nemoci Covid-19 nedostatek zaměstnanců. O pomoc těchto dobrovolníků projevil zájem i Domov Alzheimer Most.

Cíleným náborem se povedlo zapojit několik dobrovolníků, kteří pomáhají přetíženému personálu s péčí o klienty. Mezi těmito dobrovolníky jsou i tři středoškolačky Alena, Káťa a Štěpánka. Jakou motivaci měly tyto studentky zapojit se do dobrovolnické pomoci v náročném prostředí, ve kterém „řádí“ Covid 19?

„Rozhodla jsem se pomáhat, protože je to prostě potřeba. Je to teda zápřah, hlavně to vstávání. Některé dny jsou poklidnější a máme čas si s klienty popovídat. Při práci používáme ochranné pomůcky, tak se nebojím. Chci vydržet, dokud budou potřebovat. Za mě paráda," svěřuje se Alena.

„Viděla jsem výzvu, že potřebují dobrovolníky a chtěla jsem pomoc, práci zvládám. Pomáhám s podáváním jídla, s oblékáním nebo hygienou. Domov nám zajišťuje ochranné pomůcky, abychom byly v bezpečí. Navíc nás každý pátý den testují. Jsem tam spokojená,“ doplňuje Káťa.

„Chtěla jsem co nejvíce pomoct, ale nebudu vám lhát, že to není náročné. Je, ale hrozně moc mě to baví. Zaměstnanci jsou na nás hodní. Pomáháme klientům s hygienou, asistujeme při podávání jídla, nebo si s nimi i jen tak povídáme. Zrovna dnes, když jsem si udělala své povinnosti, jsem si sedla do pokoje ke klientům, a povídala si s nimi. Zahřálo mě u srdce, když jsem viděla jejich úsměv na rtech, a proto chci i přes tuhle špatnou dobu co nejvíce pomáhat. V domově máme ochranné pomůcky a používáme je. Jsou na to opravdu důslední, takže si tam přijdu opravdu v bezpečí. Jsem z toho opravdu nadšená a hrozně moc mě to baví,“ uvádí ke zkušenosti Štěpánka.

A co na pomoc dobrovolníků říká paní Martina Jonášová, sociální pracovnice z Domova Alzheimer Most? „Domov Alzheimer Most se v měsících říjen a listopad potýkal s nedostatkem zaměstnanců z důvodu nemoci. Díky Dobrovolnickému centru Most a jeho dobrovolníkům jsme situaci zvládli. Koordinátorka Dobrovolnického centra Most paní Kloboučková na naši prosbu reagovala velice rychle a ochotně. Překvapilo nás, jak i mladé studentky přistoupily k této výzvě zodpovědně a svědomitě. Dodnes nám pomáhají a jejich pomoci využijeme i v prosinci. Přijměte prosím touto cestou velké poděkování od zaměstnanců i klientů domova.“

Pokud by měl kdokoli zájem se stát dobrovolníkem, může se obrátit na Dobrovolnické centrum Most fungující při mostecké Diakonii ČCE. Zde nový zájemce o dobrovolnictví dostane zdarma kompletní servis v podobě informací i proškolení.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru