ROZHOVOR: Starosta Lišnice Petr Pillár: Máme ideálně velkou obec, aby se tu vcelku klidně žilo. A také děláme nejlepší štrúdly
Starosta Lišnice Petr Pillár. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Lišnice, Mostecko – Petr Pillár (59) patří mezi nejdéle působící starosty ve své obci na Mostecku. Lidé mu dávají důvěru pro vedení Lišnice a jejích osad Koporeč a Nemilkov již několikáté volební období. Kandiduje i v letošních komunálních volbách za ODS. V Lišnici je sestavena jedna kandidátka, vybírá se sedm zastupitelů z osmi kandidátů.

V Lišnici tradičně kandidujete pod hlavičkou ODS, jste jedničkou kandidátky. Co čeká Lišnici, Koporeč a Nemilkov v příštích letech?

Zájímá nás projekt fotovoltaických elektráren. Chceme jej v nejlepším případě dotáhnout až do fáze instalace. Myšlenka je taková, že na jeden nebo dva objekty v majetku obce bychom dali fotovoltaiku, která by přes den v optimálních podmínkách nabíjela baterie a v noci bychom část spotřeby elektrické energie na veřejné osvětlení čerpali z této baterie. Ale v současné době se mění trh a objevují se obchodníci, kteří nabízejí výkup solární energie za úplně jiných podmínek než dnes. Možná by stálo za to energii i prodávat a takto výdaje kompenzovat.

Zajímavá myšlenka. Co připravujete dále?

Dva roky už máme také rozjetý projekt na výstavbu šesti rodinných domků v Koporeči, kde jsme dokončili projektovou přípravu. Nyní jsme ve fázi žádosti o stavební povolení. Chceme zasíťovat pozemky do stadia, kdy bude hotová komunikace, veřejné osvětlení, vodovod, kanalizace a elektřina a prodat to koncovým zájemcům. Zavázali jsme se také někdy v roce 2020 rozšířit a pomoci vybudovat kus vodovodního řadu ke třem domkům v Koporeči, kde mají infrastrukturní potíže. Také jsme ještě nedotáhli do konce revitalizaci všech tří požárních nádrží, které máme. V tuto chvíli je neproblematičtější asi nádrž v Nemilkově. Na všechny tři máme projektové dokumentace, budeme hledat vhodný dotační titul. Z těch menších akcí jde třeba o opravu chodníku před obecním úřadem.

Pokud bude šance na dotace, rádi bychom obnovili dětská hřiště.

Letos jsme schválili program na poskytování podpor na domácí čističky odpadních vod. Lidem nabízíme jednorázový finanční příspěvek ve výši 20 tisíc korun. Celkové odkanalizování našich tří sídel by vyšlo na desítky milionů korun, což je nyní nereálná investice.

Zkoumáme také možnost propojit Nemilkov cestou ke staré vodárně, kde bychom se napojili na cyklostezku.

V Nemilkově se místní obyvatelé také zasazují o obnovu kaple, která tam kdysi stávala.

To bychom rádi dotáhli do konce v příštím volebním období. Jsme ve fázi místního šetření před vydáním stavebního povolení. Rozjedeme proces hledání donátorů nebo někoho, kdo nám s výstavbou pomůže. Doufám, že se najde nějaký významný investor.

Významným partnerem ve vašem okolí je například místní těžební firma. Jak pomáhá lepšímu životu v Lišnici?

Vršanská uhelná je náš významný partner. Zaplatila nám výsadbu clonící zeleně podél železniční vlečky, významně nám pomohla s financováním nákupu naší nové multikáry. Finančně nás podporují s pořádáním různých kulturních akcí.

Jak dlouho je váš život svázaný s Lišnicí?

Jsem odkojený starým Mostem, v Lišnici jsem od roku 1987. Starostou jsem od roku 1994. Skoro nerad o tom mluvím, má to pro mě jako pro člověka dvě roviny. V očích někoho mohu vypadat jako někdo, kdo neumí už nic jiného, pro jiné mohu být člověk, který to možná nedělá úplně blbě.

Co máte na Lišnici rád?

V minulosti zde neproběhla žádná hromadná výstavba desítek nových domů, což jinde přináší různé problémy. Líbí se mi klid, který zde je. To bych dal do uvozovek, protože nic není samozřejmě stoprocentní. Líbí se mi naše poloha kousek od města. Bydlíte na vesnici, ale v zásadě skoro ve městě. Služby, které nemáme tady, jsou v naprosto komfortním dosahu auta, ale i autobusu. Myslím si – anebo to jen nevím – že lidé v našich třech vesnicích nejsou názorově extrémně rozpolcení. Je to taková optimální velikost obce, aby se tady celkem v klidu žilo.

A dělají se tu dobré štrúdly? (v Lišnici se pravidelně koná oblíbená soutěž o nejlepší štrúdl, pozn. red.)

Štrůdly se tady dělají nejlepší v okrese.

Poslední otázka: Proč by lidé měli přijít k volbám v Lišnici?

To je těžká otázka, když je jedna kandidátka. Buď lidé přijdou a potvrdí to, že s tímto vedením obce nejsou úplně nespokojení a dají zastupitelstvu najevo: Neděláte to špatně, dělejte to tak dál. A ten, kdo nepřijde, tak jeho motivy lze hledat těžko. Mohou to být notoričtí nechodiči k volbám nebo tím také dávají najevo svůj názor. Ale my ten názor neznáme. Čím více lidí přijde, tím více podpoří naši práci a naši Lišnici, Koporeč a Nemilkov.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru