ROZHOVOR: Jak se poprat s energetickou krizí? SPD vyslalo do senátních voleb ekonomickou odbornici Ivanu Turkovou
Foto: Ing. Ivana Turková, Ph.D., MBA
Zajímavosti

Hnutí Svoboda a přímá demokracie – SPD vyslalo do letošních senátních voleb se šťastným číslem 3 ekonomického odborníka, který je připraven poprat se s energetickou krizí a klesající životní úrovní obyvatel ČR a to Ing. Ivanu Turkovou, Ph.D., MBA.

Můžete našim čtenářům přiblížit jakým způsobem probíhá vaše volební kampaň?

Denně jsme mezi lidmi, denně probíhá kontaktní kampaň s občany na Mostecku, kde se nám lidé svěřují se svými obavami o budoucnost. Zlevnění energií je jediná cesta ke snížení inflace a tím řešení neúnosné finanční situace mnoha českých rodin. Je nutné však nejdříve řešit příčinu zvyšování cen protiinflačními opatřeními, které ale vláda neučinila do dnešního dne ani jedno a na tom trvám! A teprve poté je možné řešit následek, tzn. přímou podporu občanům. Jestli si ovšem někdo myslí, že pět tisíc korun na nezaopatřené dítě do 18 let, úsporný tarif, který zatíží výdajovou stranu rozpočtu 66 miliardami nebo nově zastropování cen elektřiny, které považuji za absolutně rozpočtově nezodpovědný krok, povede ke snížení inflace a poklesu cen, tak je naivní snílek.

A jaké řešení v této situace nabízíte, resp. jaká opatření by měla vláda v této situaci udělat?

Dotovat si vlastní levně vyrobenou energii z daní vlastních občanů, to už je opravdový ekonomický „majstrštyk“. Vláda přenesla veškeré náklady na stát a na státní rozpočet, dodavatelům energií bude dorovnávat cenu mezi zastropovanou a prodejní. Celé to zaplatíme my z našich daní, aniž by se to dotknulo cenové politiky ČEZu, ten totiž musí splnit pro své menšinové akcionáře plánovaný zisk, aby bylo na výplatu tučných dividend. Pokud by bylo zájmem naší vlády pomoci českým občanům a firmám, musela by zastropovat u dodavatele energií, nikoliv u odběratele. ČEZ se musí vyřešit doma, za to Putin skutečně nemůže a EU za nás nevyřeší. Proč už dávno vláda jako majoritní vlastník nesvolala valnou hromada ČEZu? Proč stát v akciové společnosti, kde je většinový vlastník prostě nestanoví cenu 1,50 Kč/kWh, i tak by měl vysoký zisk při výrobní ceně pod 0,50 Kč/kWh. Jak je možné, že vláda ještě nenavrhla např. mimořádné zdanění zisku jako na Slovensku, kde byl stát dokonce menšinovým vlastníkem a dnes mají Slováci elektřinu 3x lacinější. Proč se naše vláda tolik bojí menšinových vlastníků ČEZu? Protože jsou mezi nimi významní američtí a němečtí „hráči“? Poté nezbývá než zpět odkoupit jejich podíly. Bude to finančně méně nákladné než nesmyslný nákup amerických stíhaček F-35 za 100 mld.Kč s infrastrukturou za 500 mld.Kč, které nejsou potřebné. Chápu ale, že by se tím podpořili čeští občané a podnikatelé, nikoliv americký zbrojařský průmysl! A o to naší zaprodané vládě bohužel jde. Cizí zájmy jsou pro ni přednější než zájmy ČR.

Vláda ale přece provedla významná opatření v boji s vysokými cenami plynu a elektřiny. Považujete je za správná a dostatečná?

Ano to tvrdí vláda, že provedla, ale myslím si, že ani oni sami tomu nevěří. Všechny jejich kroky zatěžují státní rozpočet a řeší důsledek, nikoli příčinu vysokých cen. Paradoxem je, že vláda ČR sice zastropovala elektřinu za 6 Kč/kWh, ale EU den poté navrhuje 4,50 Kč/kWh. Celé to působí dojmem, že Česko jako předsednická země nekoordinovalo své kroky s Bruselem a je to obrovský trapas a ostuda, svědčící o neschopnosti naší vlády. Hlavně, že jsme čekali na evropské řešení, to je opravdu Kocourkov.

Vláda nastavila poměrně vysoký strop než v ostatních zemích, tudíž budou mít Češi i nadále nejdražší energie v Evropě. Část firem krachuje, začíná se propouštět nebo se firmy přesouvají do zahraničí, protože u nás nejsou konkurenceschopné, přitom jsme ve výrobě elektřiny soběstační.

Jak už jsem řekla, všechna opatření, která naše vláda dosud učinila vedou pouze k dalšímu zadlužení země, nikoliv k řešení příčin vzniku inflace. Během posledních dvou let stouply úroky na splácení našeho dluhu takřka na trojnásobek, na 100 mld. Kč. Pokud to takto povede dál, tak během 3-5 let to bude 200 – 300 mld. Kč ročně a stát se tak přiblíží na hranu bankrotu. Na to není třeba býti ekonomem, na to stačí obyčejný selský rozum.

Zatím jsme se bavili o elektřině. Ale dalším významným zdrojem obav občanů jsou vysoké ceny plynu. Co si myslíte o této věci? A máte řešení?

Ano, jednoznačně. Významným a účinným protiinflačním krokem je bezpochyby nasmlouvání plynu napřímo s ruským Gazpromem, stejně jako to má např. Německo, Rakousko, Maďarsko, nově také Bulharsko a nikoliv jeho nákup prostřednictvím německých firem, které několikanásobně navyšují cenu. Proč nám není dovolen přímý kontrakt s Ruskem? Proč jsou všichni, kteří toto navrhují dehonestováni označením ruský trol? Zajímalo by mne, když přijel na návštěvu německý kancléř Olaf Scholz, jestli ho pan premiér Fiala také označil jako ruského trola, protože Němci mají přece přímý kontrakt na odběr ruského plynu, jestli se tedy nepletu…

A teď ta největší nekorektnost ze strany vlády. Vláda sice „zastropovala“ cenu plynu na 3 Kč/kWh, ale tento údaj je pro většinu občanů značně zavádějící. Zapomněla totiž nám všem vysvětlit, že se množství plynu běžně uvádí v krychlových metrech, nebo-li v kubících, tzn. cena plynu je po tomto zastropování pro konečného spotřebitele neuvěřitelných 32 Kč/m3! Tak například litvínovská Osada je vytápěna plynem, tzn. pokud občané platili měsíční zálohy např. 2.500 Kč, tak nyní budou platit 10.000 Kč, což bude pro mnohé z nich neúnosné.

Krom výše uvedeného je dále nutné zcela zrušit Green Deal a kupčení s emisními povolenkami, opustit co nejdříve uměle vytvořenou burzu v Lipsku, koupit zpět zásobníky plynu nebo bilaterální smlouvu typu - Maďaři nám levný plyn a my jim levnou elektřinu. To je jediná cesta, jak zabránit hospodářskému a sociálnímu kolapsu v naší zemi, který se na nás řítí.

Co byste ráda závěrem vzkázala občanům a proč by měli volit právě Vás?

Budu tvrdě hájit a prosazovat zájmy občanů Mostecka, rodin s dětmi, důchodců, invalidů, a všech, kteří řádně pracují. Udělám vše pro to, aby jejich životní úroveň dále neklesala. V Senátu bych ráda uplatnila své profesní znalosti, proto bych se chtěla věnovat hospodaření v celostátním i regionálním měřítku prostřednictvím Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, popř. Výboru pro sociální politiku. Nezapomeňme, že volby do Senátu jsou v podstatě jakýmsi referendem o vládě. Parlamentními opozičními stranami jsou pouze ANO a SPD. Na Mostecku ANO svého kandidáta nepostavilo, zbývá SPD, která se spojila s dalšími vlastenecky orientovanými stranami a hnutími, jako např. Trikolorou, Manifestem, Hnutím Pes a Nezávislými, PRO J. Rajchla ap. a já mám tu čest být kandidátem SPD. Věřím, že současné vládě národní katastrofy vystavíme společně účet 23. a 24.9.2022. Přijďte k volbám a volte srdcem, vlastenecky a pronárodně.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru