Dívka napsala dopis na rozloučenou a zmizela. Muž v Ústí pomohl jejímu nalezení
Slavia pojišťovna a policie ČR ocenily ústeckého terénního pracovníka za pomoc při nalezení pohřešované dívky.
Zajímavosti

Ústecký kraj - Na začátku tohoto příběhu byl útěk z domova na Českolipsku s dopisem na rozloučenou. Vzhledem k tomu, že dívka trpěla epilepsií a měla sklony k sebepoškozování, dostal její případ okamžitě poznámku „dítě v ohrožení“ a byl zařazen do systému Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech. Cestovala po celé České republice a Tomáš Balek ji objevil ve druhé polovině června v Ústí nad Labem.

„Šel jsem na klasickou pracovní pochůzku a najednou jsem zahlédl hlouček lidí,“ vzpomíná zaměstnanec ústeckého centra pro drogově závislé. „Zdálo se mi, že v něm vidím tvář, kterou jsem znal z pátrání na sociálních sítích a také shodou náhod ze stejné vesnice na Českolipsku, kde bydlím,“ popisuje Balek. Pokračoval však dál, protože si myslel, že se spletl. Po chvíli mu to ale nedalo a ke skupince se vrátil. „Byla tam v hloučku takových podivných týpků a když mě uviděla, začala si dávat ruce před obličej. Viděl jsem, že je měla pořezané. Ostatní, když mě spatřili, tak rychle zmizeli.“

Tomáš Balek přišel až k hledané dívce. „V první chvíli jsem si myslel, že taky uteče, ale začali jsme si povídat, pak jsem jí vzal k nám do centra pro drogově závislé a řekl jí, že má dvě možnosti. Buď jí odvezu domů za mámou, nebo zavolám policii. Vybrala si tu druhou,“ doplňuje ústecký terénní pracovník.

„Ztracenou pomněnkou chceme poukázat na to, že hrdinové nejsou pouze ve filmech a počítačových hrách, ale že jsou to obyčejní lidé,“ vysvětluje generální ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser. „Ačkoliv pojišťovnictví pracuje s oceňováním rizik, velmi dobře víme, že lidský život je ve skutečnosti nenahraditelný. Často jej může zachránit pouhá všímavost. Kamerové systémy nejsou všude, ale oči a cit máme všichni,“ dodává Waisser.

„Policie České republiky si Mezinárodní den pohřešovaných dětí, takzvaný pomněnkový den připomíná každoročně 25. května a využívá ho k rozšiřování povědomí veřejnosti o tématu pohřešovaných dětí i dalších osob,“ říká policejní prezident genmjr. Martin Vondrášek. Právě v tento den se totiž v roce 1979 v New Yorku ztratil cestou do školy šestiletý chlapec, a přestože následovalo rozsáhlé pátrání, nebyl bohužel nikdy nalezen.

„Ztracená pomněnka se ale nechce zaměřovat pouze na děti, protože stejnou pozornost potřebují při pohřešování i ostatní, velmi často třeba senioři,“ dodává plk. Jan Rybár, vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. „Velkou pomoc při pátrání často přináší zapojení dobrovolníků, dobrovolnických organizací i široké veřejnosti a jsem rád, že touto cestou máme možnost ty nejobětavější za jejich pomoc ocenit,“ doplňuje Vondrášek.

Cílem společného projektu Slavia pojišťovny a Policie ČR Ztracená pomněnka je motivovat lidi k vzájemné pomoci, empatii a všímavosti. Ocenění v něm získávají ti, kterým nejsou lhostejné problémy ostatních. Ztracenou pomněnku dostanou za pomoc při nalezení pohřešovaného člověka. Bez ohledu na to, zda jde o dítě, dospělého nebo seniora.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru