Páťák Kryštof z našeho kraje se stal hrdinou třídy. Udělal správnou věc a ani chvíli neváhal
Policisté přišli desetiletému chlapci poděkovat do školy. Foto: Policie ČR
Zajímavosti

Litoměřice - Myslíte si, že je dnešní svět plný nepoctivců, kteří jsou špatně vychováváni od mala? Velký omyl. Dokázal to páťák Kryštof z Ústeckého kraje.

Policisté z litoměřického obvodního oddělení přijali v polovině října oznámení o nálezu peněženky. Peněženku s finanční hotovostí a osobními doklady nalezl 10letý chlapec, když procházel ulicí Palackého v Litoměřicích. Kryštof, který peněženku nalezl, je žákem páté třídy Základní školy Boženy Němcové. Škola může být na svého žáka hrdá, neboť se zachoval přesně tak, jak měl. Ani na chvíli nezaváhal a nález ihned oznámil na linku 158. Přivolaní policisté jeli i s Kryštofem peněženku odevzdat majiteli. Ten chlapci kromě velkého poděkování daroval také nálezné.

"Dnes přijal Kryštof poděkování také od policistů, kteří jej navštívili v jeho školní třídě. Ocenili jeho ukázkové jednání a kromě pochvaly a poděkování předali také malý dárek," přibližuje mluvčí policistů Pavla Kofrová.

Při návštěvě ve škole poctivý nálezce uvedl: „Samozřejmě bych se zachoval vždy stejně. Ani na vteřinu mě nenapadlo si peníze nechat. Sám z vlastní zkušenosti vím, že když člověk něco ztratí, tak je smutný a velmi ho to mrzí.“

Žáku páté třídy patří velké poděkování s tím, že mnohým dospělým by mohl jít příkladem!

Co hrozí nepoctivcům?

Přitom nepoctivý nálezce se vystavuje trestnímu postihu s možným až ročním trestem odnětí svobody či peněžitým trestem. Kdo si přisvojí cizí věc, která se do jeho moci dostala nálezem, omylem, nebo jinak bez přivolení oprávněné osoby bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. V případě, že nálezem nebo přisvojením získá nálezce pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu, mu hrozí až osm let.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru