Litvínov: Celio je zdroj mimořádného požárního rizika. Za tři roky tam jeli hasiči osmnáctkrát!
Hasiči nasadili v Celiu i speciální dálkově řízenou techniku. Foto: Záchranný útvar HZS ČR
Litvínov

Litvínov – Město Litvínov i Ústecký kraj dál řeší problematiku skládky Celio ležící mezi Mostem a Litvínovem. Četné požáry v tomto zařízení obtěžují a poškozují obyvatele celého regionu.

Poslední velký požár zasáhl areál 19. září odpoledne. Hořela hala na drcení odpadu včetně uskladněného materiálu. Následné výsledky měření škodlivin v ovzduší, po kterých se lidé tolik ptají, ale stále nejsou k dispozici. Ovzduší bylo monitorováno ve dnech následujících po požáru Zdravotním ústavem prostřednictvím pasivních dozimetrů, které byly instalovány v Litvínově, v Horním Jiřetíně a v Louce u Litvínova. „Podrobné výsledky z měření Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem nemá město Litvínov doposud k dispozici. Po jejich obdržení s nimi bude veřejnost seznámena,“ tlumočila výstup z městské rady Margita Kučerová z redakce Radnice.

Situací se rovněž zabýval Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství, jako příslušný orgán státní správy na úseku integrované prevence. Dne 25. září vydal oznámení o zahájení řízení z moci úřední ve věci vydání nepodstatné změny (č. 31) integrovaného povolení pro zařízení Skládkový komplex Celio, a.s., společnosti Celio, a. s., se sídlem v Litvínově-Růžodolu.

Předmětem uvedeného správního řízení jsou změny podmínek integrovaného povolení týkajícího se měření imisí v případě požáru trvajícího déle než 5 hodin, změny týkající se provozu centra pro třídění a mechanickou úpravu objemného komunálního a průmyslového odpadu, úprava doby pro ohlašování havárií na jednu hodinu od zjištění havárie a rozšíření administrativních kroků po havárii ve vztahu k dotčeným úřadům a obcím. Do integrovaného povolení budou rovněž doplněny detailní podmínky pro činnost tohoto zařízení, následující bezprostředně po havárii. V součinnosti s HZS bude vyhodnocena přiměřenost a účinnost dosavadního technického a organizačního zajištění požární ochrany a prevence.

3110appka740

Účastníkem řízení je, mimo jiné, Městský úřad Litvínov, který se prostřednictvím odboru životního prostředí připojil k řízení s požadavkem, aby při požáru delším než 2 hodiny měl automaticky provozovatel povinnost zajistit měření škodlivin (CO, benzen, těkavé organické látky, tuhé znečišťující látky atd.) v ovzduší na katastrech obcí Most, Braňany, Litvínov, Mariánské Radčice a Nová Ves v Horách a dále aby výsledky z tohoto měření měl provozovatel povinnost zaslat neprodleně s protokolem o havárii krajskému úřadu a uvedeným obcím.

Dne 26. září vydal Krajský úřad ÚK rozhodnutí o nařízení předběžného opatření v zařízení Skládkový komplex Celio, a. s., kterým přikazuje bezodkladně ukončit příjem odpadů do technické jednotky (Centrum pro třídění a mechanickou úpravu objemného komunálního a průmyslového odpadu) k úpravě a skladování odpadů kategorie ostatní odpad. Rozhodnutí odůvodnil tím, že zmíněné centrum není po požáru schopné plnit účel, pro který získalo souhlas k provozování zařízení.

Podle dosavadních zjištění je celé zařízení nutné považovat za zdroj mimořádného požárního rizika, neboť za poslední tři roky ohlásil provozovatel 18 událostí s výjezdem zásahové jednotky HZS. Ve čtyřech případech šlo o požár odpadů zpracovávaných v technické jednotce Centra pro třídění a mechanickou úpravu objemného komunálního a průmyslového odpadu. Opatření bude zrušeno, jakmile pominou důvody, které vedly k vyřazení centra z provozu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru