Litvínov žádá obyvatele: Nekrmte holuby, pácháte přestupek
Ilustrační foto: CC0
Litvínov

Litvínov – Se stížnostmi na přemnožení holubů ve městě se opakovaně obracejí lidé na litvínovskou radnici. Vedení města proto znovu vyzývá obyvatele města, aby rozhodně nekrmili holuby na žádném místě v Litvínově.

Ptáci si i tak získávají dostatek potravy například z odpadků a jejich dalším krmením napomáhají nezodpovědní občané k jejich nekontrolovanému množení. Tímto svým jednáním občané porušují také vyhlášku O udržování čistoty veřejných prostranství, ochraně životního prostředí, ochraně veřejné zeleně a opatřeních ke zlepšení vzhledu města. Kdo krmí holuby, tak páchá přestupek.

„Holubi se prokazatelně vyskytují ve větších hejnech v místech, kde mají dostatek potravy a kde dochází k jejich krmení. Příklady z domů, jejichž vlastníci přijali opatření k omezení jejich výskytu, jak technická, tak především úplným vyloučením krmení, dokazují, že ptáci takové lokality opouští a nedochází k jejich hnízdění a rozmnožování,“ uvádí Jaroslav Porteš, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Litvínov.

Holubi způsobují škody na nemovitostech, ale především z hygienického hlediska je jejich větší výskyt nežádoucí. V krajním případě mohou přenášet na lidi nebezpečná onemocnění.

Vedení města doporučuje všem vlastníkům nemovitostí na území města Litvínova, aby zabezpečili všechny vletové otvory pevným pletivem, sítí nebo zasklením, včetně oprav střešní krytiny. Stejně důležité je rovněž zabezpečení budov proti nasedání holubů a zabránění krmení holubů. Město Litvínov na svých nemovitostech v exponovaném centru města tato opatření již přijalo a aplikuje.

„Při stávajícím trendu nárůstu počtu holubů by město Litvínov bylo nuceno přijmout finančně a organizačně značně nákladná regulační opatření a zbytečně tak odčerpávat finanční prostředky, které by jinak mohly být využity např. pro údržbu či další úpravy města.

"Pojďme tedy každý svým odpovědným chováním přispět ke snížení holubí populace a tím i snížení zdravotních a ekonomických rizik spojených s jejich přemnožením,“ vyzývá Jaroslav Porteš.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru