Hamerskou školou otřásaly výbuchy. Nebojte, exploze byly plánované
Jeden z experimentů v hamerské škole. Foto: SOŠ Litvínov-Hamr
Litvínov

Litvínov - Mohutný výbuch na pár okamžiků přerušil běžnou výuku. Ze školního rozhlasu hamerské Střední odborné školy zní uklidňující zpráva: „Upozorňujeme žáky i učitele, že exploze, kterou jste právě slyšeli, byla plánovaná, a byla součástí fyzikálního experimentu.“

Školu navštívil Mgr. Jiří Králík Ph.D. z přírodovědecké fakulty UJEP Ústí nad Labem. Ten v rámci projektu implementace krajského akčního plánu předvedl hned několik fascinujících experimentů.

Jednalo se o pokusy s kapalným dusíkem, který měl teplotu okolo mínus 200 stupňů Celsia. „Žáci viděli zmražení květiny a kousků zeleniny, reakci zmražené ocelové koule vložené do nádoby s vodou, podchlazený supravodič, pohyb podchlazené školní křídy po desce stolu, zmražení nafouknutého balónku a jeho opětovné ohřátí v rukou a další experimenty,“ popisuje učitelka fyziky Dana Bártíková.

Žáci byli po celou dobu součástí pokusů a některé si vyzkoušeli doslova na vlastní kůži. „Mohli jsme na krátkou chvíli vložit ruku do dusíku s neskutečně nízkou teplotou a nic se nám nestalo. Z nádoby se přitom valilo množství páry,“ líčí žákyně Michaela Voglová.

Závěrečný pokus s explozí si žáci sami vyžádali. Kapalný dusík byl umístěn do uzavřené plastové lahve a vlivem rozpínání po ohřátí došlo k mocnému výbuchu. „Překvapilo mě, jak hlasitá rána to byla. Doslova to otřáslo celou školou,“ říká Michaela Voglová.

Díky názorným ukázkám si mladí lidé udělali přesnou představu o vlastnostech plynů a o extrémně nízké teplotě. „Fyzika se tak pro mě stala zase o něco zábavnější a pochopitelnější,“ uzavírá Voglová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru