Smekám před prací silničářů. Šéf dopravních policistů v kraji pochválil nasazení pluhařů
Jiří Ušák, vedoucí Odboru služby dopravní policie, ocenil nasazení silničářů. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Ústecký kraj – Museli se svými mnohatunovými nákladními vozy vyjet ve chvíli, kdy by řada lidí ani nevyšla z domu. A starali se o sjízdnost silnic ve sněhové bouři, která stále ještě doznívá v horských oblastech Ústeckého kraje.

Práci silničářů ve čtvrtek ocenil Jiří Ušák, vedoucí Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. „Hluboce smekám před prací silničářů, vždy se jim daří udržet sjízdný alespoň jeden pruh na dálnici. Chválím jejich práci u nás v kraji,“ uvedl. Pokud se nepodařilo udržet sjízdnou silnici číslo sedm v horské pasáži, rozhodně to není podle něj vina toho, že by pluhaři zaspali. „V takovém počasí není možné udržet silnici sjízdnou,“ dodal. Za pluhem se kvůli silnému větru a sněžení vzápětí dělaly sněhové jazyky. To je nad síly všech.

A na silnice nižších tříd se dostává postupně. Silničáři i města a obce mají danou posloupnost údržby komunikací, od těch nejdůležitějších páteřních až po ty obyčejnější.

Jak v takovém počasí cestovat

Řidičům dává Jiří Ušák několik rad, pokud se vydávají do nepříznivých povětrnostních podmínek: Sledujte dopravní zpravodajství, mějte dostatek pohonných hmot, teplé oděvy a případně deky v autě, nabitý mobilní telefon. Auto před jízdou také vždy očistěte, zkontrolujte osvětlení, zimní výbavu.

„Je třeba přizpůsobit rychlost podle dohledové vzdálenosti. Hodně lidí jezdí stejně za sucha, mokra, na sněhu,“ připomíná Jan Pechout, krajský koordinátor Besip pro Ústecký kraj. Znamená to například, že ani padesátka v obci nemusí být bezpečnou rychlostí. Zpomalte pod nejvyšší povolené rychlosti, jakmile to podmínky vyžadují.

A jaký je výhled v dopravě v závislosti na počasí? Meteorologové vydali pro pět regionů v Ústeckém kraji výstrahu. Podle nich nás čeká na Kadaňsku, Chomutovsku, Litvínovsku, Teplicku a Ústecku až do čtvrteční půlnoci vysoký stupeň nebezpečí kvůli hustému sněžení, tvorbě závějí a ledovce.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru