OBRAZEM: Kolik je na horách nad Mostem sněhu? Tady je odpověď
Vyfrézovaný úsek silnice u Rudolic v Horách. Návěj je tu dvoumetrová. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Krušné hory – Kolik je sněhu v Krušných horách na Mostecku? A jsou průjezdné silnice? Vydali jsme se to ve čtvrtek odpoledne zjistit.

Projeli jsme trasu z Horního Jiřetína přes Novou Ves v Horách, Horu Svaté Kateřiny do Brandova a odtud přes Malý Háj a Svahovou do Boleboře. Silnice jsou mokré po chemickém ošetření, ve vyšších polohách – od Malého Háje až po Svahovou – na nich leží vrstva uježděného sněhu ošetřená posypem.

Sněhu je okolo třiceti centimetrů až do půl metru. Na otevřených prostranstvích jsou ale až dvoumetrové návěje, skrze které se museli silničáři prokousat sněhovými frézami. Nyní je na horách teplota od nuly do dvou stupňů Celsia, občas se objeví sněhové přeháňky.

Na výlet do lesů byste ale měli zapomenout. Varují před tím lesníci. Cesty jsou zaváté a lesy jsou plné popadaných stromů. Lesníci varují běžkaře, lyžaře, skialpinisty i pěší a upozorňují na další riziko pádu stromů.

Do porostů se nevydávají ani lesníci. I pro ně jsou lesy nad šesti sty metry nad mořem nebezpečné. Až se počasí umoudří, začnou uvolňovat přístupové cesty a zjišťovat rozsah poškození. „Návštěvníci hor by měli sledovat předpověď meteorologů a informace horské služby nebo správců lyžařských tras v regionu a do lesů nevstupovat, dokud se počasí neuklidní,“ doporučuje Miroslav Rozner, ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Karlových Varech. Sníh a vítr komplikuje dopravu i záchranné akce. „O žádosti vydání plošného zákazu vstupu do lesů v Krušných horách zatím neuvažujeme, je složité nyní lokalizovat katastry největších polomů a rizikových lesů,“ pokračuje Rozner.

Foto

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru